Engelse naam: Cutter
Bijnamen: Zeer veel o.a.: "Little elf chieftain", "Little ferret", "Wolf-elf", "Kinseeker". Werd door Tweekant "Familiezoeker" genoemd.
Leeftijd: Ongeveer 500 jaar oud
Zielnaam: Tam
Ras: Elf, wolfrijders
Geslacht: Mannelijk
Status: Sterfelijk, levens
Functie: Leider en jager
Magie: Geen
Zielmaat: Hemelwijs
Bonddier: Wolf - Nachtrenner (Nightrunner) overleden, Oorlogskou (Warfrost) overleden, Houvast (Holdfast) overleden en Filcher welke nog leeft.
Kleur ogen: Blauw
Haar: Lang vlasblond lang haar tot halverwege zijn rug. Als kind hingen zijn garen altijd los. Vanaf het moment dat hij leider werd draagt hij zijn haren in de leiderslok en sinds de lange slaap heeft hij bakkebaarden aan beide weerzijde van zijn gezicht.
Erkend: Leetah
Levensgezel: Leetah
Liefdesgezel: Geen
Vader: Bereklauw
Moeder: Vreugdeblad
Zoon(s): Geelhaar
Dochter(s): Amber
Broers: Geen
Zusters: Geen
Zou je eigenlijk de 11e hoofdman van de Wolfrijders kunnen noemen.

Snijer moest door de voortijdige dood van zijn vader Bereklauw al op tiener leeftijd het leiderschap van de stam van de Wolfrijders op zich nemen. Al zou zijn naam je de verkeerde indruk kunnen geven vanwege zijn ongeëvenaarde kunsten met zijn zwaard, is hij zeker geen harteloze moordenaar. Hij heeft zowel de humor en het sterke temperament meegekregen van zijn vader, maar wist zijn furie al snel te beheersen door het geduld en de wijze bijstand van zijn moeder Vreugdeblad.

Elfquest character CutterSnijer heeft zijn stamleden, waarvan sommige honderden jaren ouder zijn dan hijzelf, altijd met een zachte maar ook stevige hand geleid. Zelf beschrijft hij zich als de hoofdman van veranderingen. Zijn gave is om van het ene op het andere moment van richting te veranderen. Sterk gelovend in zijn eigen regels zal hij zonder twijfel zelfs zijn strengste regel links laten liggen als het om de gezondheid en welzijn van zijn stam gaat. Hemelwijs, Snijers beste vriend gelooft dat de eigenschappen die Snijer apart zet van alle eerdere stamhoofden, niet alleen zijn fantasie, maar ook de kracht om veranderingen te accepteren en ze te gebruiken. Dit zorgde ervoor dat Snijer zijn stam dwars de dorre vlakte moest leiden nadat de mensen het bos in brand hadden gestoken, en zodoende de borg vernietigd hadden. Met meer geluk dan wijsheid vonden de Wolfrijders het dorp Zorgeloos, waar ze tot hun grote verbazing andere elfen vonden. Donkerder getint en een compleet andere levensstijl waren het zonder enige twijfel ander elfen. Nog een grote ontdekking was: Erkenning (de genetische zekerheid op superieur nageslacht) toen hij Leetah de zachtaardige heler van het dorp ontmoette tijdens een aanval op het dorp voor voedsel en water. De strijd tussen Snijer en Rayek, de hoofdjager van het Zonnevolk, om de hand van Leetah werd gewonnen door Snijer in een beproeving van de hand, hoofd en hart. Uiteindelijk won Snijer ook het begrip van Leetah dat erkenning iets is wat geen elf kan ontkennen. In zes jaar van vrede ontdekte Snijer de wonderen van het samenzijn met Leetah, en van het vader zijn van de tweeling Heelhaar en Amber. De komst van de mens bij Zorgeloos was het einde van de vrede. De mensen geloofden dat de elfen niet op de Wereld van de twee Manen thuis hoorden. Ook Snijer wilde weten waarom de elfen zoveel hadden geleden, waarom deze wereld ze nooit echt verwelkomd had. Dan was er ook nog de mysterie van de Allerhoogsten. Waas kwamen hun voorouders vandaan? Zijn ze allemaal gestorven? Dat Snijer het Zonnevolk gevonden had betekende dat er nog meer elfen waren om te vinden? Snijer begreep dat vechten met de mens voor een plek om te leven niet te voorkomen was, maar als dat zo zou zijn dan zouden alle kinderen van de Allerhoogste bij elkaar gebracht moeten worden om een betere kans te maken. Alhoewel Snijer gebroken werd door de behoefde om bij zijn gezin te blijven besloot hij toch om het Zonnevolk te verlaten op zoek naar de antwoorden op zijn vragen.

Elfquest character CutterSnijers leven was een serie van scheidingen en reünies en bijna allemaal traumatisch. De ergst en meest onverwachte kwam toen Rayek, als meester van het kristallen Paleis deze 10.000 jaar de toekomst in stuurde, Leetah, Hemelwijs en de tweeling meenemend. Snijer wachtte 500 jaar in ergernis op de terugkomst van Rayek. Hoe moeilijk het ook was het gevecht aan te gaan tegen zijn verdriet en het leiden van de Wolfrijders, was er toch nog een kleine genoegdoening in het feit dat degene van wie hij zoveel hield werden beschermd door Hemelwijs hoever ze ook waren. Om weer samen gebracht te worden met zijn gezin besloot Snijer om zich in te laten webben (meer informatie bij de Bewaarders) wachtend op hun terug keer. Zijn stam als altijd loyaal tegenover hun leider volgden hem in de eeuwige slaap, ook al was dat tegen eeuwen oude regels. Lang nadat Het Paleis was teruggekeerd was de haat nog het ergste tussen Snijer en Rayek. Haakneus gaf zijn grotten graag ter beschikking om de haat tussen de twee voor eens en altijd te beëindigen in een gevecht, en maakte ook de regels. Gedurende dit gevecht maakte Snijder duidelijk wat Rayek had gedaan. Uiteindelijk realiseerde Snijer dat de haat en nijd tussen beiden over was en riep de twee helers om hen te genezen, hiermee het gevecht tot een einde brengend. Het stamhoofd en de meester van Het Paleis hadden hun meningsverschil uitgewerkt.

Na de diefstal van Het Paleis door Winnowill was het voor Snijer dat de weg voor de Wolfrijders bedreigd werd, daarom stuurde hij zijn dochter Amber en een deel van zijn stam op weg om een nieuwe en veilige borg te zoeken. Snijer leidde de rest van zijn stam naar Grohmul Djun, de heerser van de mensen, die de scherven van Het Paleis in hun bezit hadden. Snijers enige hoop voor een goede afloop was in leven blijven zodat hij samen kon zijn met zijn levensgezellin. De prijs was hoog, maar uiteindelijk lukte het om de scherven terug te winnen.
Snijer is nooit zonder zijn zwaard ‘Nieuw Maan’ die hij van Bereklauw kreeg, vlak voordat deze stierf. Toen de half-trol Tweekant het zwaard smeedde maakte hij een sleutel in het handvat. Als je een klein wiggetje onder het bindingtouw weghaalt komt de sleutel te voorschijn en opent hij de deur naar Tweekants z’n schat (op maat gemaakte harnassen en wapens voor de elfen).

 

Elfquest character Cutter

Elfquest character Cutter

 

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide