ELFQUEST, HET BEGIN...

Artikel is geschreven door Hilde

Natuurlijk kennen we allemaal de strip Elfquest. Maar hoe is dat nu allemaal begonnen, wanneer en waar? En wie zijn nu eigenlijk Wendy en Richard Pini? Dit artikel is bedoeld om dat nu eindelijk eens allemaal op een rijtje te zetten.

Om maar bij het begin te beginnen: Wendy is geboren op 4 juni 1951 als Wendy Fletcher. Richard is geboren op 19 juli 1950. Ze hebben elkaar ontmoet via een brievenrubriek in de amerikaanse strip Silver Surfer. Een brief van Wendy werd daarin geplaatst en ze kreeg daarop veel antwoord. In die tijd (1969) was het namelijk heel bijzonder dat een meisje strips las en veel jongens wilden wel met zo 'n meisje schrijven. Eén van de brieven sprak haar erg aan en met de schrijver (Richard) begon ze een lange briefwisseling. Na 4 jaar correspondentie en een aantal ontmoetingen zijn ze in 1972 getrouwd.

Elfquest Wendy and Richard Pini

Elfquest character Cutter

Het ontstaan van Elfquest is wat moeilijker te beschrijven. Wendy zegt zelf (in een interview met het blad Stripschrift) dat ze het verhaal al bedacht toen ze nog een klein meisje was: "Maar de karakters en figuren hebben in verschillende soorten en maten in mijn verbeelding gespookt."

Dat sommige karakters veel veranderd zijn is te zien aan deze eerste tekeningen van Lord Voll en Tyldak, terwijl anderen nauwelijks veranderd zijn zoals Kahvi in de tekening hieronder. Maar ook de wolfrijders hebben nog heel wat veranderingen moeten ondergaan voor de eerste Elfquest werd uitgegeven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oren! Hier staan wat vroege schetsen van een aantal wolfrijders en hun wolven. Deze zijn getekend voor Elfquest daadwerkelijk werd uitgegeven en zoals je ziet is er nog heel wat veranderd. Zo zijn de wolven een minder groot geworden, en de wolfrijders minder 'wild'. Toch is nog wel iets van deze tekenstijl terug te vinden in de eerste Elfquest albums. In de loop van de eerste vijf delen, en daarna nog sterker, ontwikkelt Wendy Pini een heel eigen stijl. De elfen krijgen een heel ander uiterlijk: ze zijn mooi om te zien, en toch zijn het geen schattige elfjes zoals je ze in sprookjes tegenkomt.

Elfquest character Lord VollElfquest character Kahvi
In de tijd dat de plannen voor het maken van Elfquest vaste vorm begonnen aan te nemen (1977) was de markt anders dan nu. Strips werden uitgegeven door een paar grote uitgeverijen en waren zeer commercieel. Om met een strip te beginnen betekende een groot risico nemen, want het was maar de vraag of het verhaal aan zou slaan. Bovendien was een strip met in de hoofdrollen alleen elfen en daarnaast niet draken, tovenaars en monsters nog niet vertoond. Maar het was ook de tijd dat films als Star Wars, The Lord of the Rings, Close Encounters en Wizards in de bioscoop kwamen. Vooral die laatste (van Ralph Bakshi) heeft Wendy beïnvloed. Ze heeft een tijdje met het idee rondgelopen om daar een stripverhaal van te maken, maar uiteindelijk werd het toch Elfquest. Dit idee heeft er wel voor gezorgd dat haar stijl vooral in het begin erg werd beïnvloed door die van Wizards (zie plaatje. Merk op dat Wendy in het begin ook zulke oren tekende!). Maar naarmate ze meer tekende nam haar eigen stijl steeds meer de overhand. Toen Wendy en Richard eenmaal besloten hadden een strip te maken, stelden ze een map samen met tekeningen om op te sturen naar uitgevers. De meeste tekeningen op deze pagina's zijn daaruit afkomstig. In die tijd had Snijer nog twee zoons. Het verhaal stond toen namelijk al wel vast, maar de personages zijn later gekomen en uit deze tekeningen blijkt dat daarin nog wel eens wat gewijzigd werd.

Elfquest character Tyldak

Elfquest character Cutter

Om de eerste aflevering van Elfquest" uit te kunnen geven benaderden Wendy en Richard eerst de grote uitgevers Marvel en DC maar die vonden het niet commercieel genoeg. Een kleine uitgeverij, Power Comics, durfde het wel aan en zo verscheen de eerste aflevering in een oplage van 5000 exemplaren. Het werd een groot succes, maar de samenwerking met Power Comics beviel niet goed en daarom richtten Wendy en Richard hun eigen uitgeverij WaRP Graphics op. Het geld daarvoor moesten ze lenen. Onder eigen beheer brachten ze toen deel twee uit. De serie liep zo goed dat ze al snel de lening konden terugbetalen en deel één gaven ze toen ook nog een keer zelf uit.
De populariteit van Elfquest is sindsdien alleen maar toegenomen. Tegenwoordig wordt de strip behalve in de V.S. ook in een aantal Europese landen uitgegeven (Duitsland, Nederland, Frankrijk e.a.). Bovendien zijn er wereldwijd een heleboel fanclubs.

Elfquest character Leetah, Quickblade and Starjumper

Elfquest character CutterElfquest character Leetah, Quickblade and Starjumper

 

 

Elfquest WaRP

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide