DE BEWAARDERS

Artikel is geschreven door Tom

De meest raadselachtige wezens die de elfen met zich meegenomen hebben naar de Wereld van de twee manen, ze zijn geslachtloos, evenals de elfen onsterfelijk en ze zijn in sommige opzichten intelligent.
Alle Bewaarders weten instinctief de weg naar het Paleis te vinden, ongeacht de plaats waar het Paleis zich bevindt.
Met het web dat ze kunnen uitspugen kunnen ze de diverse kleinere beesten vangen, mensen en andere vijanden in een gevecht goed dwars zitten en, waar ze bekend om zijn geworden, het inspinnen. Wanneer een wezen ingesponnen wordt door een bewaarder zal deze in een diepe, tijdloze slaap verkeren waarbij het wezen niet ouder zal worden. Van de elfen is bekend dat ze nog gewoon kunnen functioneren tijdens deze slaap, bij andere wezens is het echter zo dat al hun zintuigen zijn uitgeschakeld zolang ze zijn ingesponnen.
Niet helemaal bekend is of de bewaarders deze "gave" al hadden aan het begin, toen de Allerhoogsten hun thuisplaneet verlieten, of dat het zich heeft ontwikkeld tijdens de eindeloze zoektochten. Eerstgenoemde kan echter wel aangenomen worden.

Elfquest character Preservers
Het sociale leven van de Bewaarders is eigenlijk één groot raadsel, we weten dat Bloembladvleugel een leiderrol vervuld en dat de bewaarders in grote groepen, leven, maar het is niet een gegeven dat ze afhankelijk van elkaar zijn, alleen schijnen ze zich ook heel goed te kunnen redden.
De bewaarders hebben eeuwenlang voedsel verzameld voor de elfen in het verboden bos, maar wat ze nu eigenlijk zelf als voedsel tot zich nemen is onbekend. De bewaarders hebben overeenkomsten met zowel spinnen als met vlinders, dus dat geeft nogal wat mogelijkheden wat betreft het voedselgebruik.
Bewaarders kunnen evenals de pure elfen sterven in een gevecht of door een ongeluk, maar hoe zit het dan met de voortplanting? Voor zover we weten is de groep bewaarders die zich ophielden in het verboden bos de enige groep bewaarders. In de eerste serie van de Wavedancers (Search for the True Crown) zien we echter wel wezens die grote overeenkomsten hebben met de bewaarders zoals wij ze kennen. In het nieuwe verhaal van Wavedancers zien we deze wezens echter niet meer terug.
Reeds bij naam bekende bewaarders zijn:
 
. Petalwing (Bloembladvleugel); de bekendste bewaarder.
 
. Berrybuzz (Bessebozz); de grootse "rivaal" van Bloembladvleugel.
 
. Tickletoe (Kietelteen); één van de vooraanstaande bewaarders in het palieis van de allerhoogsten.
 
. Bumbleclaw; vergezelde de stam van Amber op hun reis.
 
. Tittersweet; werd overreden door één van de machines van Tweekant en werd later genezen door Mender.
 
. Willowsnap; vergezelde Windkind op zijn reis naar "Altijdgroen" (verhaal moet in Nederland nog verschijnen).
 
. Littlesky; spinde veel van de bewoners van Zorgeloos in tijdens de zorgwekkende tijden.
 
. Bitterscreech; vergezelde Boomstronk en Klatering tijdens de aanval op Grohmul Djung's citadel.
 
. Nutbonnet; maakt ook veel kabaal.
 
. Waterleaf; hetzelfde geldt voor deze bewaarder.
 
. No-Wing; een bewaarder uit de Elfquestreeks "Wavedancers" (zie plaatje hier beneden).
 
. Rosie; een genetisch gemanipuleerde bewaarder uit de Elfquestreeks "the Rebels".
Elfquest character No Wing
Het verhaal van de bewaarders is bijlange na nog niet afgerond. Hopelijk zullen Wendy en Richard ooit nog eens een serie opstarten waarin de bewaarders de hoofdrol spelen, zoals in het korte verhaal "Homespun" dat o.a. te vinden is in het Arboris jubileumalbum, zodat we wat meer over hen te weten komen; wat voor avonturen ze door de eeuwen heen in het verboden bos hebben beleefd.

BLOEMBLADVLEUGEL (PETALWING)

Artikel is geschreven door Jennifer

Eerst iets over de bewaarders. Bewaarders, de grappige, mooie vlinderachtige wezentjes die zonder echt een doel te hebben slapende dieren, mensen en elfen inspinnen met hun kleverige goedje.
De bewaarders komen van dezelfde planeet als de allerhoogsten en de trollen. Zij waren met de trollen de enige dieren die op de eenzame planeet overgebleven waren en toen de allerhoogsten besloten om andere planeten te zoeken namen ze deze dierachtigen met zich mee.
Terwijl de tijd verstreek kwamen er steeds nieuwe generaties bewaarders en trollen. Maar hoe langer de dierachtigen verbleven hoe intelligenter en ouder de dieren werden, tot ze inderdaad net als de allerhoogsten onsterfelijk waren.
Helaas bleken de trollen opstandig te zijn en het paleis stortte neer op de planeet. Kleine groepen elfen verspreidden zich over de planeet, maar de bewaarders kwamen bij een groep elfen terecht die later de blauwe berg zouden bewonen en vervormen. Ze bleven daar totdat Winnowill ze wegstuurde om, zo zei ze, slapende wezens in te spinnen en te wachten totdat ze weer opgehaald zouden worden. Ze vlogen naar een stille vallei, door de mensen de vallei van de eeuwige slaap genoemd omdat daar alles leek te slapen, en daar leefden ze totdat Snijer en Hemelwijs op hun zoektocht langs kwamen. Bloembladvleugel ging mee om voor de grootdingen te zorgen.

Bloembladvleugel, dit vrolijke wezentje, is al duizenden jaren oud en leefde al toen het paleis op de planeet van de twee manen neerstortte. Hij is de belangrijkste bewaarder van de quest. Hij is een lief, zorgzaam, ondeugend, vrolijk maar ook een echt dapper wezentje dat als leider van de bewaarders figureert.
Hij gaat al luid zingend met Snijer en zijn stamgenoten mee om het geheim van het paleis op te lossen. Heel onverwacht draait het er op uit dat Bloembladvleugel de sleutel is tot het geheim waar de elfen naar zoeken, want alleen hij kan de deur tot de kamer van de kleurenrollen openen zodat het geheim dat zolang opgesloten heeft gezeten nu ontrafeld kan worden.

Elfquest character Petalwing
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide