ELFQUEST FIRE EYE, DE SERIE

Artikel is geschreven door Hilde

In elk Wolfsong clubblad werden de Amerikaanse Elfquest uitgaven kort besproken. Hieronder vind je de besprekingen van de Elfquest serie Fire Eye hetgeen een vervolg is op de serie New Blood. De serie Fire Eye gaat verder over de personages Jethel en Chot welke achter zijn gebleven in het bos "Forever Green".
De afleveringen van Fire Eye zijn verspreid over de 'New Series' gepubliceerd. Voor meer informatie omtrent de comic uitgaven waarin deze serie is verschenen verwijs ik je naar de Elfquest Catalogus welke ook op deze website is te vinden.

Let op dat de besprekingen enigszins gedateerd zijn maar zeker nog wel zo leuk om te lezen!

Elfquest Fire EyeElfquest Fire Eye  

Elfquest Metamorphosis #1 en New series #1 t/m #15: Fire Eye
Door: Barry Blair, Ben Harkins, Colin Chan en Richard Pini.

Inhoud: Jethel is achtergebleven in het oerwoud en maakt het de mensen in de nabijgelegen stad moeilijk. Ook wanneer de mensen hun stad willen uitbreiden in de richting van het bos. Hij ontfermt zich tevens over een klein mensenjongentje. Het zusje van het jongentje neemt hij later ook nog op sleeptouw, evenals een ander klein jongentje uit het paleis in de stad.
Jethel laat zich gevangen nemen door de mensen. Als hij voor hun leider moet verschijnen maakt hij nog eens duidelijk dat ze uit het woud weg moeten blijven. Daarna gaat hij met zijn mensenvriendjes het bos weer in.
De kindertjes die uit handen van Ahn-Li zijn ontsnapt proberen een nieuw leven op te bouwen in het bos. Dit lukt aardig met een beetje hulp van Chot. Eén van de jongentjes wordt nog een tijdje zakkenroller in de stad als hij Pei-Lar tegenkomt. Hij wordt echter weer teruggevonden door zijn vriendjes.

Kapitein Cam heeft het lumineuze idee als een soort vredestichter op te treden tussen Jethel en Lord Ahn-Li. Het plan mislukt omdat Ahn-Li probeert de elfjes te vangen en zijn vrouw lady Ahnessah probeert Ahn-Li te vermoorden. Hij valt half dood vanaf een balkon en de elfen kunnen ontsnappen. Cam Triompe wordt opgesloten voor moord. Ahnessah bestijgt de troon en dorst naar het eeuwige leven. Bloed van elfen zou hierbij van pas komen.

Eigen mening: Tja, wat zal ik zeggen? 't Is Barry Blair. Hij tekent de Bewaarder wel leuk.


Elfquest Fire Eye   Elfquest New series #16, #17, #19 en #20: Fire Eye
Door: Barry Blair en Richard Pini.

Inhoud: De nieuwe heerseres van de stad (Ahnessah) is de zakkerollertjes en Pei-lar op het spoor. Deze komen er op tijd achter en vluchten het bos in, waar ze zich bij Jethel aansluiten. Ze maken samen plannen om het gezag in de stad te onttronen. Ahnessah maakt het hen makkelijk, door zelf naar het bos te komen om het geheim van het eeuwige leven op te eisen. Jethel is bereid om dit 'geheim' af te staan, en laat haar inspinnen door een bewaarder. Dit is het einde van deze verhaallijn. Jethel gaat er nu samen met Chot vandoor, blijkbaar om een 'verse start' te maken. Ze gaan op weg om een andere woonplaats te zoeken in het inmense regenwoud. Onderweg krijgen ze allebei een gevoel dat er 'iets' is in het woud. En wat dat 'iets' is daar komen ze al snel achter, want wat was er ook al weer gebeurd met Dodia? Daar hadden we allang niets meer van gehoord. Zij had Deur erkend in de hitte van de strijd. Ondertussen heeft ze uit de erkenning een kind gekregen, dat volgens haar 'Veilig' is, 'Waar zijn vader hem niet kan bereiken'. Jethel en Chot leggen dit in eerste instantie verkeerd uit. Het blijkt dat het jongetje verborgen leeft in een grot. Hij kan nauwelijke praten en een beetje zenden. Gelukkig kunnen ze Dodia ervan overtuigen dat dit niet de manier is om een kind op te laten groeien.

Eigen mening: De overgang tussen de beide verhaallijnen is vrij abrupt. De kinderen worden onder de hoede van Pei-lar achtergelaten. Het is vreemd hoe gemakkelijk Jethel er in toestemt zijn deel van het bos te verlaten. Ik krijg een beetje het idee dat Barry Blair toe was aan een nieuw begin met zijn karakters. Ik ben benieuwd waar dat toe leidt.


Elfquest Fire Eye   Elfquest New series #21 en #22: Fire Eye
Door: Barry Blair en Richard Pini.

Inhoud: Jethel en Chot hebben zich ontfermd over het kind van Dodia, van wie we nog steeds de naam niet weten. Ze zien hoe een boot aan land komt in hun (verder verlaten) deel van het woud. Vijf mensen stappen uit en gaan met een roeiboot verder de rivier op. Dan ontdekken ze een huisje op palen, in het water, en dan.. is het even op. Volgens het commentaar van Richard Pini dat volgt, is het nog geen tijd om dit verhaal verder te vertellen. Ze willen hiermee wachten tot het tijd is voor de 'Laatste Queeste' (een nieuw Elfquest verhaal, waarover nog maar heel weinig bekend is). Er komt nog wel een stukje overbrugging, maar daar moeten we nog even op wachten.

Eigen mening: In ieder geval is het nu iets meer duidelijk geworden waarom de verhaallijn zo plotseling veranderd is (zie ook het commentaar in de vorige Wolfsong). Krijgen we weer zo'n punt waarop 'alle verhaallijnen samenkomen', zoals toen deze Elfquestreeks begon? Om dan verder te gaan met de Final Quest? We zullen zien. Ik zal Jethel in ieder geval niet missen.

 
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide