ELFQUEST JINK, DE SERIES

Artikel is geschreven door Hilde

In elk Wolfsong clubblad werden de Amerikaanse Elfquest uitgaven kort besproken. Hieronder vind je de besprekingen van de Elfquest series van Jink. Let op dat de besprekingen enigszins gedateerd zijn maar zeker nog wel zo leuk om te lezen!
Lees ook het vervolg in het artikel "Futurequest, de serie.

Elfquest character JinkElfquest character JinkElfquest character Jink   November 1994 tot en met 1995, Jink 1 t/m 3:
1. Now you see her...
2. Jink quest
3. Neverending story
Verhaal: John Ostrander & Wendy Pini.
Tekeningen: David Boller, David Hiliman & Terry Beatty.

Inhoud: Abode, toekomst. Vrouwen hebben de macht in een vrij totalitair systeem. De mens heeft een aantal jaren voor het verhaal begint problemen gehad met de "Neverending", een groep buitenabodense wezens dat hun sterrenstelsel had geïnvaseerd. Ene Jink heeft de situatie gered door als afgevaardigde naar de leider van deze wezens te gaan. Is zij een elf? Ze heeft in ieder geval veel ervan weg: ze kan zenden en zich ongelooflijk snel bewegen, ze heeft soms puntoren en vier vingers per hand. De huidige vrede wordt opnieuw bedreigd, ditmaal door een groep Neverending die vechten als "de weg" zien. Ze bewapenen zich snel en keren zich ook tegen de vredelievenden van hun eigen ras. Jink wil echter niet mee met een groep van het regeringsleger dat er op uitgestuurd is om haar te zoeken, Abode interesseert haar niet meer en bovendien heeft ze een hekel aan de leider van de groep, Jerrod Anaken. Daarom wordt zijn neef Kullyn Kenn ingeschakeld, een soort avonturier met een beperkte gave om te zenden. Hij weet haar op te sporen, bovenal omdat Jink het niet kan weerstaan met iedereen die ook maar voor het kleinste beetje telepathisch is onmiddelijk naar bed te gaan. Helaas voor hem weet Jink zich absoluut niets meer te herinneren van haar eerdere missie, maar ze besluit hem toch te helpen omdat hij zo leuk is. Samen beleven ze dan de nodige avonturen.

Eigen mening: Dit is geen Elfquest, en pretendeert dit ook niet te zijn. Wat het wel is? Een leuke strip die zich afspeelt op een wereld waar ooit elfen hebben geleefd (en misschien nog leven), met een spannend verhaal en veel verwijzingen naar Elfquest (de sleutel uit Snijers zwaard, een kleurenrol en ga zo maar door). De tekenstijl is goed en constant, dus wat mij betreft geldt ook hiervoor: ga zo door!


Elfquest character JinkElfquest character JinkElfquest character JinkElfquest character Jink   April 1995 tot en met augustus 1995, Jink 4 t/m 7:
4. Soul meets soul
5. Convergence (Hide and seek)
6. Should auld acquaintance...,
7. Blue mountain, black snake (Mindcoil part 1)
Verhaal: John Ostrander & Wendy Pini.
Tekeningen: David Boller, Charles Barnett, David Hillman, Dennis Fujitake, Paul Abrams.

Inhoud: Jink en Kullyn worden meegenomen door de Neverending. De god-keizer van de Neverending maakt aan Jink duidelijk dat zij opnieuw een oorlog tussen de twee rassen kan voorkomen. Deze oorlog wordt veroorzaakt door een groep neverending die vinden dat de mensen vernietigd moeten worden. Jink krijgt opdracht hun leider te vinden en hem een groot geheim te vertellen. Ondertussen is een boodschapper van de god-keizer naar de leidster van de mensen gegaan om te vragen of de mensen de afvallige neverending willen vernietigen. Daarna zou dan langdurige vrede tussen de rassen mogelijk zijn. Jink vertelt de afvalligen dat alle mensen doden geen oplossing is omdat dat altijd de methode van de neverending is geweest en op alle vorige planeten die ze hebben veroverd zijn ze uitgestorven. De afvalligen begrijpen het en nemen dankbaar de kans aan die hun god-keizer ze stuurt: ze laten zich neerschieten door de mensen. Jink wist elke herinnering aan de gebeurtenis uit, maar vergeet niet haar liefde voor Kullyn.

Met deel 7 begint een nieuw verhaal van Jink, waarin blijkt dat ze de dochter is van n van degenen die betrokken was bij de val van de Blauwe Berg. Maar wie, dat blijft onduidelijk. Er is een duistere kracht in de blauwe berg en verschillende mensen zijn ernaar op zoek. Jink wil voorkomen dat ze iets vinden. Er blijkt een genootschap te zijn van mensen die de macht willen grijpen. Een vroegere tegenstander van Jink is er lid van en hij wil binnen de organisatie de grootste macht hebben. Hij zoekt die weer in de blauwe berg...

Eigen mening: Het eerste verhaal van Jink is nu afgesloten en het is goed bevallen. Vooral als je de delen achter elkaar kunt lezen (wat ik voor deze rubriek deed) is het een mooi afgesloten verhaal. Het nieuwe verhaal begint ook veelbelovend. Wat wel jammer is, is dat de Pini's weer hun oude fout maken: een nieuwe tekenaar op het verhaal zetten. David Boller raakte er net lekker in en nu wordt hij opeens vervangen door meneer Fujitake. Waar is dat voor nodig? Nu ziet Jink er opeens anders uit, hoewel de tekenstijl verder opvallend gelijk blijft. De Pini's hebben deze fout al vaker gemaakt en ik begrijp dit echt niet.


Elfquest character JinkElfquest character JinkElfquest character JinkElfquest character Jink   Oktober 1995 tot en met februari 1996, Jink: 8 t/m 12:
8. Lawless, winged and unconfined
9. Ripples
10. On shifting sands
11. Of unholy blue
12....Be forgot.
Verhaal: John Ostrander & Wendy Pini.
Tekeningen: Dennis Fujitake, Charles Barnett, David Hillman, Kathryn Bolinger, Suzanne Dechnik & Jerry Braccia.

Inhoud: De duistere kracht in de blauwe berg blijkt de 'Mindcoil' te zijn.
Wat dit is? Hou je vast: de kwaadaardige energie van het geheugen van de stenen en van de psionische afdrukken en rauwe emotionele overblijfselen van de zielen die ooit in de blauwe berg geleefd hebben.
De Zwarte Slangen, rebellen die de macht willen overnemen op Abode onder leiding van Jerrod Anaken, gebruiken Kullyn Kenn om deze energie te materialiseren. Helaas is de Mindcoil veel te machtig om te beheersen. Hij breekt los, vormt een soort psychische muur die zich over heel de wereld uitspreidt en de geest van iedereen die hij aanraakt terroriseert. Tamia (Kullyn's menselijke vriendin) en Jink (zijn niet-zo- menselijke vriendin) vangen zijn laatste noodkreet op, stelen een soort vliegtuigje en gaan naar de blauwe berg om hem te helpen. Ook zij worden aangeraakt door de Mindcoil, maar met behulp van Ei (die er altijd voor heeft gezorgd dat de Mindcoil niet kon vrijkomen) weet Jink te ontsnappen aan zijn macht en Tamia met zich mee te nemen. Met zijn drien weten ze Kullyn terug te halen naar de realiteit en zo wordt de Mindcoil teruggestuurd naar de stenen waar hij vandaan kwam.

Eigen mening: Helaas is deze tweede serie met Jink veel ongeloofwaardiger dan de eerste. Vooral de Mindcoil is erg vergezocht. Maar goed, we zijn weer wat meer over haar te weten gekomen. Misschien wordt er in een volgende serie (als die er komt) opnieuw een tipje van de sluier opgelicht. Uiteindelijk zullen we wel alles over haar te weten komen: wie haar ouders zijn, waarom ze de enige overlevende elf is (en Ei dan?) en wat er in haar verleden allemaal gebeurd is. Hopelijk is het verhaal dan wat beter te verteren. Over de tekenstijl is er niet veel nieuws te melden: je houdt ervan of niet, maar ze is in ieder geval wel erg constant.


Elfquest character Jink

Elfquest character Jink
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide