ELFQUEST NEW BLOOD, DE SERIE

Artikel is geschreven door Hilde

In elk Wolfsong clubblad werden de Amerikaanse Elfquest uitgaven kort besproken. Hieronder vind je de besprekingen van de Elfquest serie New Blood.
Deze reeks begon als een serie waarin Elfquest enthousiastelingen de kans kregen om hun visie op Elfquest te tonen. Vanaf deel elf kreeg Barry Blair echter de touwtjes in handen en werd deze serie omgedoopt tot een parallelserie op Hidden Years en Shards. Vanaf deel 11 loopt de serie dus parallel aan de serie Hidden Years vanaf deel 10. De series Hidden Years en Shards zijn wel uitgegeven in Nederland door uitgeverij Arboris echter de serie New Blood dus niet. De serie New Blood vertelt voornamelijk het verhaal van Geelhaar, Dart met zijn volgelingen (getrainde inwoners van Zorgeloos) en de Teruggangers.
De samenvattingen van deze serie vangen aan vanaf deeltje elf.
Let op dat de besprekingen enigszins gedateerd zijn maar zeker nog wel zo leuk om te lezen!

Elfquest New Blood Barry Blair  

November 1993, New blood #11:
'War' part one.
Verhaal en tekeningen: Barry Blair en Angel DeMioche.

Inhoud: Eindelijk wordt beschreven hoe de oorlog tussen de Teruggangers en het Zonnevolk verlopen is, waarvan we tot nu toe alleen de aanleiding (het kleine paleis) en het resultaat hebben gezien (zie Elfquest album "De Verborgen Jaren #3 van uitgeverij Arboris).

Eigen mening: Dit zou het begin moeten zijn van een nieuwe stijl in New Blood, omdat het verhaal nu meer gaat passen in de Hidden Years lijn. Volgens mij kunnen ze het dan beter allebei hetzelfde noemen... Maar dit eerste deel belooft veel.


Elfquest New Blood Barry Blair   December 1993, New Blood #12:
'War' part two.
Verhaal: Wendy Pini & Barry Blair.
Tekeninqen: Barry Blair.

Inhoud: Het Zonnevolk krijgt het zwaar te verduren. Het begint ermee dat regen tijdenlang uitblijft en alles opdroogt. Ook de vulkaan begint actiever te worden en verduistert de zon. Bovendien dreigen er aanvallen van een horde zwoets, opgeschrikt door de vulkaan, en de Teruggangers die nog steeds op het kleine Paleis azen. In al deze consternatie probeert Dart het hoofd koel te houden.

Eigen mening: Zoals ik in de vorige Wolfsong al stelde is deze nieuwe aanpak van New Blood zeer veelbelovend. Het moet Elfquest: the next generation worden en daarmee wordt dit verhaal goed omschreven. Het is het verhaal van de volgende generaties Wolfrijders en Zonnevolkers, onder leiding van Dart. De tekenstijl was even wennen maar is nu toch wel leuk. Barry Blair tekende ook al New Blood 1 en 2, maar daarin was zijn stijl stukken minder. En het is niet zo zeer de stijl die veranderd is, het zijn de andere personages en het verhaal dat hij beter in beeld weet te brengen.


Elfquest New Blood Barry Blair   Januari 1994, New Blood #13:
Geen titel (maar zou Forevergreen moeten zijn)
Verhaal: Barry Blair en Wendy Pini.
Tekeningen: Barry Blair.

Inhoud: Na de uitbarsting van de vulkaan bij het Zonnedorp duurt het heel lang voor het leven weer zijn normale gang kan gaan. De elfen proberen zo goed en zo kwaad als het gaat te overleven in hun vroegere kelders. Alleen door moedige jagers als Dart en Scouter en doordat Ahdri's krachten als rotsvervormer groeien weten ze het door te komen. Sommige Wolfrijders en veel zwaargewonden van de strijd met de Teruggangers brengen de tijd slapend door in bewaarderswebben. Het verhaal gaat eigenlijk pas weer verder als iedereen weer wakker is.

Eigen mening: Ik ben echt heel blij dat dit een goed verhaal blijkt te zijn. En Barry Blair heeft zelfs Windkin en Mender knap weten te maken (Hierbij moet ik vertellen dat ik met een stel mensen Mender al 'Gordon' had genoemd, maar dat geld dus alleen voor Wendy's Mender). Windkins woonplaats vind ik ook mooi gevonden. Ja, dit is een reeks waarvan ik de toekomst hoopvol inzie. Alleen af en toe kloppen de plaatjes niet helemaal en dat verstoort de sfeer toch wel weer. Wat betreft de tekenstijl: Blair heeft de bewaarders helemaal één kleur gegeven, dat is heel apart en ik moet zeggen dat ik het wel leuk vind. Ook het bewaarderstaaltje blijft leuk.


Elfquest New Blood Barry Blair   Februari 1994, New Blood #14:
Forevergreen (maar zou Forevergreen - part 2 moeten zijn)
Verhaal: Wendy Pini en Barry Blair.
Tekeningen: Barry Blair.

Inhoud: Geelhaar heeft een mentale schreeuw gehoord uit een ver bos (' Altijd - Groen') maar door de vernietiging van het Paleis is het niet meer mogelijk direct op zoek te gaan. Dus gaat Windkin eerst maar eens op onderzoek uit. Hij heeft dit bos al eerder gezien, maar blijkbaar was ook hij niet op de hoogte van de bewoners.

Eigen mening: Volgens mij is er in het Zonnedorp een winkeltje met valse wimpers gekomen (zie vooral Geelhaar en Savah). Savah komt er sowieso bekaaid af bij Blair. Maar het verhaal blijft desondanks boeiend. Het is jammer dat Blair (en eigenlijk geen van de nieuwe tekenaars) de bladzijde indeling zo goed beheerst als Wendy. want dat voegt naar mijn mening erg veel toe aan het verhaal. Blairs weergave van Geelhaar is nog hetzelfde als in New Blood 2 en 3, maar in deze omgeving is het niet meer zo storend.


Elfquest New Blood Barry Blair   Maart 1994, New Blood #15:
Forevergreen part 3.
Verhaal: Barry Blair en Wendy Pini.
Tekeninqen: Barry Blair.

Inhoud: Omdat Windkin na een paar weken nog niet terug is, gaan een aantal elfen naar hem op zoek. Onder hen zijn Geelhaar en Dart. Yun kon niet wachten en is al eerder op weg gegaan, ongeduldig als een echte Terugganger. Intussen ontdekt Windkin in het verre bos wat er achter de godsdienst van de mensen zit.

Eigen mening: Van een aantal mensen heb ik al klachten gehad over de aandacht die Blair geeft aan de achtergrond van zijn tekeningen. Hij gebruikt weinig details en alle figuren buiten de hoofdpersonen lijken op elkaar. Inderdaad moet ik het hier mee eens zijn, hoewel die sobere stijl soms ook juist mooi is. Bijvoorbeeld bij het vertrek van de groep door de woestijn, waarbij de leegte mooi benadrukt wordt. Geelhaar gedraagt zich ook vreemd: in tegenstelling tot zijn zus die steeds volwassener wordt, lijkt hij steeds jonger te worden.


Elfquest New Blood Barry Blair   April 1994, New Blood #16:
Forevergreen part 4.
Verhaal: Barry Blair en Wendy Pini.
Tekeninqen: Barry Blair.

Inhoud: Yun is gevangen genomen door mensen, maar ze wordt gered door de groep die haar volgt. Na een dagen lange reis komen ze aan bij de zee. Intussen heeft Windkin een gesprek met Deur, die nog steeds bij de Hoan G'tay Sho is en het middelpunt is van hun godsdienst. Maar in de loop van eeuwen is er veel veranderd...

Eigen mening: Het lijkt wel of deze 'nieuwe generatie' problemen minder serieus neemt. Als Yun gevangen is door mensen (vroeger toch het ergste wat een elf kon overkomen) reageert niemand erg geschrokken. Ze maken een grapje van de redding. Van Dart had ik wat meer verantwoordelijkheid verwacht, meer zoals Snijer.


Elfquest New Blood Barry Blair   Mei 1994, New Blood #17:
Forevergreen part 5.
Verhaal: Barry Blair en Richard Pini.
Tekeningen: Barry Blair.

Inhoud: De groep die Windkin zoekt is in een zelfgemaakte boot de zee opgegaan. Dat kon niet goed gaan, want ze wisten niet dat er verder van de kust zulke hoge golven zouden zijn. Nadat ze ook nog een zeemonster tegenkomen begeeft het schip het. De groep spoelt aan, maar ze zijn elkaar wel kwijt.

Eigen mening: Wat moeten we denken van een zeemonster dat welgeteld vier pagina's bestaat? Een storm alleen was ook wel genoeg geweest volgens mij. En Shenshen is nooit zo'n zeurpiet geweest als in dit deel.


Elfquest New Blood Barry Blair   Juni 1994, New Blood #18:
Forevergreen part 6.
Verhaal: Richard Pini en Barry Blair.
Tekeningen: Barry Blair.

Inhoud: De twee aangespoelde groepen elfen hebben elkaar nog steeds niet gevonden en zijn onafhankelijk het nieuwe land aan het onderzoeken. De groep met Shenshen en Geelhaar wordt gevangen genomen door een groep mensen maar gelukkig heeft Dart het van een afstand gezien. Intussen ontdekt Windkin dat niet alle mensen hem gevangen willen houden.

Eigen mening: Tja, wat moet hier nog van gezegd worden? Het verhaal sleept zich voort, de personen worden vervelend (Chot!!) en af en toe veranderen de tekeningen van redelijk goed in schokkend.


Elfquest New Blood Barry Blair   Juli 1994, New Blood #19:
Forevergreen part 7.
Verhaal: Barry Blair en Richard Pini.
Tekeninqen: Barry Blair en Colin Chan.

Inhoud: De mensen, die Geelhaar en zijn groep gevangen hebben genomen, blijken een verzetsgroep te zijn tegen de priesters die Windkin gevangen houden. Door tussenkomst van Dart worden Geelhaar en de zijnen niet zonder meer gedood. Ondertussen lijkt de hogepriester spijt te hebben van de gevangenneming van Windkin.

Eigen mening: Laten we het eens even over kleding hebben. Bij mijn weten heeft de zwaartekracht daar nog altijd vat op. Blair heeft vooral moeite met de combinatie onverhullende kleding voor vrouwen (op zich niets op tegen) en rondborstigheid tot in het absurde, waar hij ook niet vies van is. Alles moet bedekt blijven, en daarom wordt er nog wel eens wat gesmokkeld met de zwaartekracht. Dan kunnen we het ook nog over de grootte van borsten hebben, maar dat moet je zelf maar nakijken in de afgelopen New Bloods.


Elfquest New Blood Barry Blair   Augustus 1994, New Blood #20:
Forevergreen part 8
Verhaal: Richard Pini en Barry Blair.
Tekeninqen: Barry Blair en Colin Chan.

Inhoud: Ook in het Zonnedorp zijn er nu problemen: de mensen willen koste wat kost een route door de bergen heen vinden en dreigen het dorp te ontdekken, geholpen door een vreemdsoortig wezen (trol??). Degenen die Windkind moesten redden zijn juist een verbond aan het sluiten met mensen om op te trekken tegen de priesters.

Eigen mening: Zucht, waarom lees ik dit nog? Het begint op 'Goede tijden, slechte tijden' te lijken: je hoeft maar eens in de week te kijken om het verhaal te kunnen volgen. Dit verhaal is zo traag... Als je dit vergelijkt met de eerste delen van Hidden Years, waarin je elk deel een heel verhaal voorgeschoteld kreeg en ook het idee kreeg dat je echt iets gelezen had, kan je bijna huilen.


Elfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry Blair   September 1994 tot en met februari 1995, New Blood #21 t/m #26:
Forevergreen part 9
Forevergraan part 10
One life, one lie
Opening door
Prelude to doorwar 1 -Sorrow's end
Prelude to doorwar 2 -Darkness settling.
Verhaal: Barry Blair en Richard Pini.
Tekeningen: Barry Blair en Colin Chan.

Inhoud: Een stel jagers van Aramak (Mensenkoning) wordt overvallen door Pei-Iar met haar groep rebellen en de elfen. Aramak's zoon Ge-o'ka wordt gevangen genomen. Slechts één jochie weet te ontsnappen, maar Aramak wordt boos op hem en werpt hem in de kerker bij Windkin. Hij verliest zijn geloof in de geesten omdat hij oud wordt en de elfen niet. Deur krijgt intussen een gedeelte van zijn geheugen terug en ziet zich opeens als absoluut heerser, een overblijfsel van Winnowill's "spelletjes". Met behulp van Willowsnap weet Windkin te ontsnappen, hij neemt het mensenjong mee. Terwijl er een storm op komst is besluiten de rebellen het dorp van Aramak aan te vallen. Dart is met Ge-o'ka naar het graf van Geoki gegaan, heeft hem uitgelegd dat ze ooit, lang geleden, vrienden waren en laat hem daarna vrij. Ge-o'ka besluit echter met hem mee te gaan. Deur hitst ondertussen het volk op tegen Aramak. Deze weet te ontsnappen maar veel willekeurige mensen worden door Deur vermoord. Hij is even wreed als Winnowill. Pei-Iar ziet dat ze niet tegen deze Deur op kunnen en besluit de aanval af te blazen. Op zoek naar Windkin (die is neergestort door het gewicht van het mensenkind) vindt ze Aramak en slacht hem af. Nu staat ze voor de keuze: vechten of vluchten en zo haar volk redden. Geelhaar tenslotte ontvangt een vreemde zending.
En het zonnnevolk? De oprukkende mensen zijn niet meer te stoppen, dus heeft Ahdri een tunnel gemaakt waardoor ze kunnen ontsnappen, hoewel ze Zorgeloos dan moeten achterlaten. Savah kan dit niet en besluit achter te blijven. Ook de anderen aarzelen erg lang zodat ze toch nog verrast worden door Thuggop, de trol die een tunnel heeft gegraven naar het dorp toe. Savah wordt getroffen door een pijl maar kan nog net het kleine paleis aan Ahdri, die de nieuwe leidster moet worden, geven. Dit blijkt hetgene te zijn waar Thuggop op uit is (hij had erover gehoord van Tweekant), maar Ahdri klimt ermee over de brug van het lot naar een grot daarachter. Hoewel ook zij door een pijl wordt getroffen, kan ze nog net de brug doen versplinteren als Thuggop erop zit (exit trol). Savah blijkt nu toch te zijn meegegaan in de tunnel.

Eigen mening: Hoewel het verhaal iets meer vaart heeft dan voorheen, zitten er wel erg veel ongeloofwaardige en vreemde zaken in (dat gekke trolletje bijvoorbeeld) en de tekenstijl blijft absoluut slecht. Die Blair is helaas niet in staat gezichten te tekenen, een natuurlijke lichaamshouding te tekenen, een normale achtergrond te tekenen. Wat hij wel goed kan tekenen? Dat is ons niet bekend, in Elfquest is het in ieder geval niet te vinden. Het enige positieve wat ik kan vinden zijn de vreemde diertjes die op bijna elk oerwoudplaatje te vinden zijn. Wat ons bij de Grote Barry Blair Prijsvraag brengt: in welk deeltje zijn de meeste vreemde oerwoudbeestjes te vinden en hoeveel zijn dit er? Oplossingen naar Hilde. Onder de goede inzenders wordt een voodoopop van Barry Blair verloot: kwel hem naar hartelust: (grapje)!


Elfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry Blair   April 1995 tot en met augustus 1995, New Blood #27 t/m #30:
Doorwar
Triompe and Defeat
In a Gilded Cage
Fight or Flight
Verhaal: Barry Blair en Richard Pini.
Tekeningen: Barry Blair en Colin Chan.

Inhoud: Dart en zijn groep hebben de mensen verlaten om in het bos te besluiten wat ze zullen gaan doen.
Deur probeert door te zenden Windkin ervan te overtuigen dat ze bij elkaar horen als de laatste levende vliegers en dat ze boven de andere elfen staan. De groep komt de menselijke kapitein Cam Triompe tegen, maar net op dat moment vallen de krijgers van Deur die hen gevolgd zijn aan. Deze aanval wordt afgeslagen en na een feestmaal vertrekt Triompe weer met de zoon van Aramak. De groep van Dart heeft een boom gevonden die als een soort borg dienst doet. Windkin is ondertussen teruggevlogen om te praten met Deur. Willowsnap (de bewaarder) is met hem mee gevlogen maar wordt gevangen genomen door een paar van de mensen van Pei-lar. Deur weet Windkind over te halen naar het Zonnedorp terug te vliegen om het kleine paleis te gaan halen. Dart besluit met Dodia en Chot Windkin terug te gaan halen van Deur. Zij komen een paar mensen van Pei-lar tegen en volgen hen als ze horen dat Willowsnap gevangen is genomen. Dart laat zich overhalen om met Pei-lar de stad in te gaan als Willowsnap daarna wordt vrijgelaten.
Ondertussen hebben Geelhaar en Jethel een mensenhut in het bos ontdekt. Binnen vinden ze veel eten en als ze zich daaraan tegoed doen worden ze verrast door de bewoner van de hut.

Eigen mening: Laten we deze keer eens nagaan wat Barry Blair wel goed kan. Hij begint verschillende karakters goed in de vingers te krijgen, zoals Dart. De enige die echt lijdt onder zijn tekenkunsten is Shenshen: zij is elk album weer anders en zal haar kleren vaak moeten vermaken om er steeds weer in te passen. Ook leent zijn manier van kleuren zich goed om de sfeer in een oerwoud weer te geven, veel groen en het ziet er erg nat uit. In andere omstandigheden is zijn kleurgebruik veel minder mooi. Ook kan hij mooi afwisseling brengen in standpunten, wat in andere reeksen nog wel een ontbreekt. Het maakt het verhaal interessanter als je soms een blik van boven of onder op de scene krijgt, en dat doet Blair. Wie wil hier nog wat aan toevoegen?


Elfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry BlairElfquest New Blood Barry Blair   September 1995 tot en met januari 1996, New Blood #31 t/m #35:
Window of the Soul
Sorrow's Fate
Blood's End - part one
Blood's End - part two
Blood's End - part three.
Verhaal: Barry Blair en Richard Pini.
Tekeningen: Barry Blair, Colin Chan, Steve Blevins en Bonnie Blevins.

Inhoud: Dodia en Deur erkennen elkaar. Dan sluit Deur het hele dorp af door het in te sluiten in een soort stenen ei en het hele bos vliegt in brand. Geelhaar en Jethel komen, samen met Ahn-Lai, via de rivier in een onderaardse grot waar ze veilig zijn. De rest van de groep gaat in bootjes de rivier op om te overleven. Daarna gaan Shenshen, Kimo, Yun en Geelhaar naar het ei en komen erachter dat Dart, Chot en Dodia in het dorp zijn. Pei-iar is overleden. Windkind ontdekt ondertussen het verwoeste dorp van het zonnevolk en merkt dat Ahdri haar geest in de omringende rotsen heeft laten gaan en die nog steeds laat aangroeien. Zijn hele verleden is weggevaagd en hij is erg verdrietig. Waar vliegt hij nu naartoe?
Ahn-lai neemt Jethel gevangen, neemt hem mee naar een mensendorp en wordt als een God verwelkomd. Hij stelt voor contact te zoeken met de Djun. Maar Willowsnap bevrijdt Jethel intussen. Waar gaat hij op zijn beurt naartoe? Een nieuwe legende is geboren... En wat gebeurt er in het dorp van Deur? Na de brand opent hij het ei en ziet een geheel schone wereld die hij kan inrichten voor zijn (en Dodia's) kind zoals hij zelf wil. Daarom besluit hij de andere elfen (behalve Dodia) te doden. Helaas, tijdens het gevecht weet Geelhaar zijn aandacht te trekken door te zenden en Dodia steekt hem neer. De mensen vluchten nu allemaal, en Chot besluit Jethel te gaan zoeken. Gaan de anderen met hem mee?

Eigen mening: Veel vraagtekens aan het einde van deze serie. En dus weer veel beginpunten voor nieuwe series. Hopelijk worden die wat interessanter dan deze: als geheel was ze misschien niet eens zo heel slecht, maar het verhaal sprong van de hak op de tak. Sommige verhaalelementen werden veel te lang gerekt en uitgekauwd, terwijl anderen weer veel te kort en summier werden behandeld (vooral de afloop van het verhaal was een erg plotseling einde). En laten we het nu, voor deze ene keer, maar eens niet over Barry Blair hebben.


Ter aanvulling. Op het einde van de drie parallel series New Blood, Hidden Years en Shards komen deze drie verhalen weer tesamen.
Een vervolg op het verhaal van Jethel is te vinden in de serie Fire-Eye waarvan de verhalen zijn terug te vinden in de comicreeks "Elfquest New Series".
Een vervolg op het verhaal van Windkin is te vinden in de serie Windkin waarvan de verhalen zijn terug te vinden in de comicreeks "Elfquest New Series".

 
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide