ELFQUEST ROQUE'S CURSE, DE SERIE

Artikel is geschreven door Hilde

In elk Wolfsong clubblad werden de Amerikaanse Elfquest uitgaven kort besproken. Hieronder vind je de besprekingen van de Elfquest serie Roque's Curse hetgeen een vervolg is op de series Hidden Years en Shards. De serie Roque's Curse gaat verder over Rayek en zijn oude mentor Ekuar.
De afleveringen van
Roque's Curse zijn verspreid over de diverse Elfquest series gepubliceerd. Voor meer informatie omtrent de comic uitgaven waarin deze serie is verschenen verwijs ik je naar de Elfquest Catalogus welke ook op deze website is te vinden.
Let op dat de besprekingen enigszins gedateerd zijn maar zeker nog wel zo leuk om te lezen!

Elfquest Roque's Curse  

Elfquest Metamorphosis #1, New series #1 en #3: Roque's Curse
Door: Ben Harkins, Delfin Barral en Jerry Braccia.

Inhoud: Rayek heeft het moeilijk met de geest van Winnowill in zijn binnenste. Hij is samen met zijn oude mentor Ekuar de woestijn in getrokken om tot rust te komen. Daar redt hij een menselijk meisje van wolven, want ook in de woestijn zijn tegenwoordig mensen.
In Rayeks hoofd hoofd blijft de strijd met de geest van Winnowill onveranderd doorgaan. Van buiten lijkt het of hij gek is omdat hij constant in zichzelf praat. Hij en Ekuar vinden de oom van het meisje dat ze gered hebben. Ze besluiten als wachten met de karavaan mee te trekken. Als ze aankomen in een klein stadje zoeken Rayek en Ekuar naar een nieuwe werkgever. Ze vinden die in de illustere madam Shayan wiens 'huis van ontspanning' ze bewaken. Rayek laat zich door een knap meisje verleiden, maar dan laat Winnowill zich gelden. Rayek blijft eenzamer dan ooit achter.

Eigen mening: Dit verhaal is echt een aanrader. Rayek is echt fantastisch getekend. De hele serie is mooi donker getekend.


Elfquest Roque's Curse  

Elfquest New series #8: Roque's Curse
Door: Wendy Pini

Inhoud: Winnowill krijgt steeds meer de overhand in de duistere geest van Rayek. Als hij ook maar enigszins zijn aandacht laat verslappen (bijvoorbeeld door te gaan slapen) heeft zij greep op zijn lichaam. Als hij dan ook een keer helemaal uitgeput is, neemt zij het heft in handen en verandert zijn lichaam in dat van een Allerhoogste. Hierna heeft hij nog meer moeite haar te beheersen. Als hij aangevallen wordt door een groep mensachtige wezens kan hij zich niet meer beheersen en gebruikt hij Winnowill's vernietigende magie.

Eigen mening: Dit verhaal lijkt een heel nieuwe wending te nemen nu Wendy hem tekent, maar of dit zo blijft is onduidelijk. Wat wel vreemd is, is dat er geen enkele verwijzing is naar de eerdere delen van deze serie die toch nog niet afgesloten waren.


Elfquest Roque's Curse  

Elfquest New series #9, #10, #12 en #13: Roque's Curse
Door: Brandon McKinney

Inhoud: Rayek en Ekuar komen er achter dat twee menselijke monsters die zijn ontstaan door Winnowills magie bij een circus horen. Het vreemde is alleen dat niemand schijnt te zien dat deze wezens (Faldar en Moni) er niet normaal uitzien. Het lijkt alsof ze het publiek kunnen hypnotiseren, alsof ze iets van Winnowills magie hebben overgenomen. Bij het circus werkt ook Sherla, die al eens is aangevallen door de twee boeven. Rayek sluit vriendschap met haar, maar de rest van het circus kan het niet goed met hem vinden, het wantrouwen tegenover alles wat vreemd is, is te groot.
Hij is dan ook de eerste die beschuldigd wordt als er een meisje vermoord wordt gevonden. Hij wordt uit de circustrein gezet, maar vindt deze uiteindelijk ook weer terug. Op dat moment worden de meeste medewerkers en Ekuar al gevangen gehouden door Faldar en zijn maat. Sherla en Rayek willen hier iets aan doen, maar dat kan alleen als Rayek tijdelijk van Winnowill verlost zou zijn. Sherla probeert dit uiteindelijk te doen, maar wordt op haar beurt bezeten door Winnowill. Rayek kan dit niet aanzien en doodt haar, waarna hij Winnowill terugneemt.

Eigen mening: Het verhaal is eigenlijk best aardig, de tekenstijl is beter dan we gemiddeld te zien krijgen in Elfquest. Dus waarom spreekt deze Rogue's Curse me toch niet echt aan? Omdat het niet echt meer de 'Wereld van Twee Manen' is waar het zich afspeelt. Eigenlijk is het meer een soort Gotham city, en is Rayek een soort Batman, met zijn eigen Robin. En dat zou allemaal best zijn, als het maar geen Elfquest was waarmee deze goocheltruc werd uitgehaald. Heel jammer van een verhaal met veel potentieel...

Elfquest Roque's Curse

Elfquest Roque's Curse  

Elfquest New series #15, #16, #17 en #20: Roque's Curse
Door: Brandon McKinney

Inhoud: In deel 15 begint deze serie met een nieuwe verhaallijn: Rayek wordt wakker op een open plek in een bos en merkt dat er heel wat is gebeurt de afgelopen tijd, waar hij zich niets van kan herinneren. Hij weet nog dat hij met Ekuar aankwam in een stad waar een groepering zich 'de order van de Zwarte Slang' noemt. Zij weten dat Winnowill in Rayek gevangen is en nemen hem gevangen. In een onbewaakt ogenblik neem Winnowill het lichaam van Rayek weer onder haar controle en geeft het haar eigen vorm. Dit is wat ze het liefste doet: heersen over een groep toegewijde volgelingen (zie Blauwe Berg). Ekuar doet ondertussen pogingen zijn vriend te bevrijden en hij vindt een medestander in een legerkapitein wiens dochter bij de orde is gegaan. Hij laat zich gevangen en nemen en maakt kennis met Winnowills eerste experimenten: ze heeft alweer een aantal monsters gecreŽerd, zogenaamd met als doel haar volgelingen meer op elfen te laten lijken. Ekuar zorgt ervoor dat het leger binnen kan komen om de ordeleden te bevrijden (ze waren bij nader inzien toch niet zo blij met hun nieuwe leidster). Hij zet Winnowill gevangen in rots en dwingt haar zo om Rayek terug te brengen. Na dit hachelijke avontuur is Rayek heel bang dat Winnowill weer de controle zal krijgen over zijn lichaam. Hij besluit dan ook om eens een 'praatje' met haar te gaan maken. Het wordt een stevig gesprek, waarin Rayek Winnowill ervan probeert te overtuigen dat ze ook positieve gevoelens kan hebben. Hij kan haar echter niet overtuigen, en als hij bijkomt blijkt dat zij haar macht weer heeft gebruikt. Deze keer is de wijde omgeving van zijn ligplaats vernietigd.
Alleen boomstompen en dode dieren liggen er nog...

Eigen mening: De sfeer in dit verhaal is veel beter getroffen dan in het vorige verhaal in deze reeks. Het ligt veel dichter bij de andere series en zo komt het Elfquest gevoel weer terug. Het lijkt wel of ze mijn vorige commentaar gelezen hebben!


Elfquest Roque's Curse  

Elfquest New series #22, #24, #25 en #26: Roque's Curse
Door: Brandon McKinney

Inhoud: Tijdens zijn vorige avontuur is Rayek een tijdje buiten bewustzijn geweest. Toen heeft Winnowill ongezien de geest van een Trol gevangen genomen, zoals ze ooit Savah gevangen nam. De Trol is Bupa, de levensgezellin van Flam. Hij verdenkt al snel Rayek en Ekuars betrokkenheid bij de bewusteloosheid van zijn gezellin. Winnowill maakt duidelijk wat haar eisen zijn: Er is nog een scherf van het paleis ergens verborgen, en die wil zij hebben. Elfen en Trol kunnen niet anders doen dan op zoek gaan naar deze bergplaats.
Onderweg stuiten ze op een strijdlustige groep mensen, die het niet zo hebben op Trollen, en Elfen vinden ze ook maar niks. Winnowill slaat weer toe, en neemt nu de geest van de vrouw van de leider. Ook hij is nu gedwongen te volgen in de zoektocht naar de scherf. Onderweg komt er nog een gevangene bij, maar nu komen ze ook in de buurt van hun doel: De grotten van de Bergtrollen, waar Haakneus koning is.
Daar worden ze opgewacht door de niet zo vriendelijke bewoners. Door Rayeks snelheid (wat is het toch handig als je als enige kan vliegen), weten ze de scherf te bemachtigen en te ontsnappen. Het schijnt dat Winnowill toch weer krijgt wat ze wil, en haar gevangenen kunnen weg, met wat hulp van Rayek. Uiteindelijk kan ze de scherf dan gebruiken, en weer onmeetbaar veel macht hebben. Ware het niet dat de ultieme kracht van het paleis ligt in liefde. Die heeft Winnowill niet, en zo heeft ze de beschikking over alle macht die ze wil, zonder dat ze het aan kan raken..
.

Eigen mening: Het goede aan dit verhaal vind ik dat het korte, afgesloten stukken zijn van een deel of vier, maar dat de grote verhaallijn toch doorloopt. En de wisselwerking tussen Rayek en Winnowill blijft adembenemend. Ik heb het idee dat Rayek constant op de rand van waanzin balanceert, en net zijn evenwicht weet te houden. Het laatste verhaal sloot af met 'The end', maar ik hoop dat dat slechts tijdelijk is.


Elfquest Roque's Curse  

Elfquest New series #28, #29 en #30: Roque's Curse
Door: Brandon McKinney

Inhoud: Deze drie afleveringen van Rogue's Curse vormen een drieluik over de geschiedenis van de hoofdpersonen: Winnowill, Rayek en Ekuar. Winnowill verhaalt hoe ze eens gelukkig was als genezer van een groepje Eerstgeborenen (de kinderen van de Allerhoogsten). Toen ze in de Blauwe Berg gingen wonen was er steeds minder behoefte aan haar gave, en begon ze kleine 'ongelukjes' te angeren.
Uiteindelijk kon ze niet meer echt genezen, alleen vlees vervormen. Wat overbleef was een vaag verlangen naar een vergeten kunde. Het verhaal van Ekuar is een trieste geschiedenis van drie jonge, levenslustige elfen, die op zoek gaan naar het paleis. Osek, Mekda en Ekuar ontdekken al snel dat de trollen het gebouw hebben opgevist. En dit zijn niet de lieve, kleine wezentjes die met de Allerhoogsten mee kwamen. De Trollen zijn meedogenloze vechtbazen geworden, die wel wat zien in gratis arbeidskrachten die bovendien steen kunnen vervormen.
Als ze niet meewerken worden ze gemarteld. Op het laatst is dit voor Ekuar zo zwaar dat hij bijna gek wordt en zich afsluit voor de wereld om hem heen.
Rayek is degene die als eerste weer contact met hem krijgt en hem uiteindelijk redt van de Trollen. Rayeks verhaal gaat over het verlies van geliefden: eerst zijn jonge jaren met Leetah, met als treurig einde haar verliezen aan Snijer. Daarna zijn hevige relatie met Kahvi, met als resultaat hun dochter Venka. Zijn grote liefde is natuurlijk Winnowill, maar deze haat-liefde verhouding lijkt ook gedoemd te mislukken..
.

Eigen mening: Zelden heeft een Elfquest verhaal mij zo aangegrepen als dat over het leven van Ekuar. Het verhaal van Rayek vond ik wat minder, omdat de meeste tekeningen regelrechte kopieŽn waren van bestaande verhalen. Ook deze verhalen zijn weer een mooi afgesloten geheel, zoiets zou er elke maand in moeten staan.

 
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide