ELFQUEST WAVEDANCERS, DE SERIE

Artikel is geschreven door Hilde

In elk Wolfsong clubblad werden de Amerikaanse Elfquest uitgaven kort besproken. Hieronder vind je de besprekingen van de Elfquest serie Wavedancers (de tweede serie). Deze tweede Wavedancers serie is in de plaats gekomen voor de eerste serie "Wavedancers, Search for the True Crown". Door alle problemen is de laatstgenoemde serie uit de verhaallijn van Elfquest gehaald. Search for the True Crown kan worden beschouwd alszijnde dat het verhaal nooit heeft plaatsgevonden op de Wereld van de Twee manen (lees hierover meer in het artikel "Wat gebeurde er met Wavedancers?").
In de tweede serie van Wavedancers wordt dan ook een verse start gemaakt betreffende het onderwerp ZeeŽlfen. Compleet met nieuwe personages. De verhalen zijn verspreid over verschillende series gepubliceerd. Voor meer informatie omtrent de comic uitgaven waarin deze serie is verschenen verwijs ik je naar de Elfquest Catalogus welke ook op deze website is te vinden.

Let op dat de besprekingen enigszins gedateerd zijn maar zeker nog wel zo leuk om te lezen!

Elfquest Wavedancers   Wavedancers #1: Turning tide.
Verhaal: Kathryn Bolinger.
Tekeningen: Steve Blevins en Kathryn Bolinger.

Inhoud: Dit verhaal lijkt zich later af te spelen dan de vorige miniserie over de Wavedancers (Search for the True Crown). We maken kennis met een compleet andere stam van deze zwemmende elfen. Ook bij hen zijn er een aantal met een vissenstaart. Eén van de elfen, een vrouw genaamd Brill, zit te treuren op een rots. Haar geliefde heeft een andere vrouw erkend, een tragedie die al meer koppels verdriet heeft gebracht. Maar de stam van de Wavedancers is vrij luchthartig en echt lang wordt er dus niet getreurd, zeker niet met een nieuw leven op komst. De grote vijand van deze elfen is niet Winnowill, maar het zijn de mensen die de zee op komen met hun steeds zeewaardigere schepen. Een aantal elfen zijn al het slachtoffer geworden van hun jachten. Zo ook de moeder van de huidige stamleider, zijn naam is Snakeskin ('Slangehuid'). Zijn vader is met haar lichaam in de diepten van de oceaan verdwenen. Maar nu worden de elfen weer bedreigd door een schip en komt de oude leider, Surge, terug om hen te redden. Blijkbaar heeft hij een speciale macht over het water, want hij overspoelt het schip met een enorme golf. Het leed lijkt snel weer vergeten en de elfen gaan weer verder met hun dagelijkse bezigheden.

Eigen mening: Dit is een waardig vervolg op de vorige serie Wavedancers, ik denk dat deze serie net zo populair gaat worden. Wat ook wel prettig is, is dat dit boekje eindelijk weer eens in prachtige kleuren is gedrukt. Een hele opluchting na al dat saaie en soms wel erg witte zwart-wit. Het enige minpuntje is dat deze elfjes wel érg luchthartig overkomen. Ik kan me niet voorstellen dat het leven in het water zoveel rustiger is dan dat in een bos, en moet je eens kijken hoe wild de wolfrijders zijn! Maar dit is slechts een eerste indruk, dus wie weet wat de toekomst brengt... Ik ren naar de stripwinkel in ieder geval.


Elfquest Wavedancers   Metamorphosis #1 en Elfquest New series #1 en #2; Wavedancers
Verhaal: Kathryn Bolinger.
Tekeningen: Steve Blevins en Daniel Sheltoner.

Inhoud: Er heerst onrust over de vraag of de stam zal vertrekken of niet, op vlucht voor de oprukkende mensen. De stam besluit om op te splitsen: Een deel zal thuis blijven en een deel gaat op zoek naar een betere woonplaats, buiten het bereik van mensen. Ondertussen bereidt een menselijke kapitein een reis voor, en hij schijnt een bijzondere hekel aan de ZeeŽlfen te hebben.
Ergens in het binnenland is ook nog een Wavedancer op zoek naar landelfen, en een betere plaats om te wonen. Hij is ooit met een groep op weg gegaan maar uiteindelijk alleen overgebleven. De andere ZeeŽlfen maken zich op om uit elkaar te gaan.


Elfquest Wavedancers   Elfquest New series #5 en #7; Wavedancers
Door: Richard Pini, Steve Blevins en Daniel Shelton.

Inhoud: Snakeskin twijfelt nog steeds over zijn keus om met zijn volk hun woonplaats te verlaten. Hij wil in ieder geval wachten tot de verkenners terug zijn die hij vooruit heeft gestuurd. Intussen gaat hij op bezoek bij 'de getekende', een mismaakte elf. Deze heeft iets te vertellen over de 'oude' ZeeŽlfen, die uit de eerste serie. Deze zouden Winnowill weggestuurd hebben nadat ze ontmaskerd was. Zij zou daarvoor wraak hebben genomen, onder andere op deze getekende. De besluiteloosheid van Snakeskin leidt ertoe dat de mensen ongemerkt steeds dichter bij komen, en niet met de beste bedoelingen.

Eigen mening: Eerlijk gezegd is dit geen slecht verhaal. Maar het kan me toch maar niet boeien. Ik heb gewoon niks met deze personen, ze doen me absoluut niks. De karakters zijn gewoon niet genoeg uitgebouwd om te interesseren. En het verhaal heeft niet genoeg snelheid en spanning om je mee te sleuren. Jammer, want het heeft zeker potentieel.


Elfquest Wavedancers   Elfquest New series #21, #23 en #24; Wavedancers
Door: Vicky Murphy en Craig Taillefer.

Inhoud: De elfen die erop zijn uitgetrokken keren terug, op ťťn na dan. Veel zijn ze niet wijzer geworden, en niemand weet waar het nu veilig is... Thuis? Of toch maar weggaan in de hoop dat daar geen mensen zijn. Een zoektocht naar de vermiste verkenner Barshek levert niets op. Alleen komen de elfen onderweg steeds meer dode vissen tegen, die zorgen voor nog meer twijfels, vooral omdat de stroming deze onbekende dodelijke massa naar de kust stuurt waar de Wavedancers wonen. Barshek is ondertussen gevangen genomen door een man die allang geleden besloten heeft alle elfen uit de weg te ruimen (waar kennen we dat van? Hij is niet voor niets een nakomeling van de Djun...). Hij sloeg zijn vrouw zo hard toen ze het over de 'demonen' had, dat ze er in bleef. Dat was voor hem reden genoeg om een vloek uit te spreken.
De derde verhaallijn betreft een eenzame Waterelf die op het land probeert te overleven. Hij is een overlevende van een groep die allang geleden een nieuwe woonplaats heeft gezocht. De groep werd overvallen door mensen, en velen werden gedood. Maar deze elf is ervan overtuigd dat hij niet de laatste is, en bovendien wordt hij geroepen door 'iets' op het land.

Eigen mening: Aardig verhaal, maar traaaaaag. Deze Elfen zijn zo besluiteloos dat ik de komende anderhalf jaar nog niks zie gebeuren, al mogen ze elke maand verder wikken en wegen.


Elfquest Wavedancers   Elfquest New series #27, #28, #30 en #31; Wavedancers
Door: Vicky Murphy, Craig Taillefer en Wendi Strang-Frost.

Inhoud: De Wavedancers zijn er eindelijk uit, ze zullen hun woonplaats verlaten en op zoek gaan naar een veiligere plaats. Ze willen eerst alleen nog zekerheid hebben over het lot van Darshek die nu al heel lang vermist wordt. Een aantal elfen zijn al naar hem op zoek geweest, tot nu toe zonder resultaat. Ze zijn er wel achter dat de mensen een gevaarlijk wapen hebben dat het leven kost aan veel vissen in de oceaan. Het blijkt dat het ook voor Elfen gevaarlijk is.
De ZeeŽlfen pakken al hun bezittingen in om te gaan vertrekken. Dat maakt heel wat herinneringen los. Ondertussen zijn Wavecatcher en Windkin aangekomen in een dorp waar een "Goede Geest des Overvloeds" woont. Of beter gezegd: Een elf die bomen en planten kan vormen. Ze heeft een vreemde aantrekkingskracht op Wavecatcher.

Eigen mening: Gaaaaaap.


Elfquest Wavedancers  

Ter aanvulling: De verhalen van de Wavedancers en dat van de overige Elfen komen samen in de serie "Elfquest the Discovery". In deze serie ontmoet de geprojecteerde geest van Geelhaar (Die nu de naam Sunstream draagt) de vrouwelijke ZeeŽlf Brill en er vindt erkenning plaats tussen deze twee. Het Paleis van de Allerhoogsten vertrekt naar het leefgebied van de Wavedancers en eindelijk vind er een ontmoeting plaats. De Wavedancers staan eerst wantrouwend tegenover de andere Elfen vanwege de woorden van Surge, de vader van Snakeskin. Surge vertrouwt de inwoners van het Paleis absoluut niet en hij ontvoert Snijer uit het Paleis. Een gevecht tussen Snakeskin en Surge volgt waarbij Surge uiteindelijk het leven laat. Dit omdat hij na een woeste magische aanval op Snakeskin de koraalformatie waarin Snijer zit opgesloten raakt welke langzaam instort. Surge komt op het laatste moment tot inkeer en redt Snijer waarbij hijzelf wordt verpletterd door de rotsen.
Elfquest, the Discovery is weer lekker ouderwets getekend en geschreven door Wendy en Richard Pini.

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide