HEMELWIJS (Skywise)

Artikel is geschreven door Richard

Hemelwijs is de astronoom van de wolfrijders en Snijers beste vriend. Hij is rond de 40 jaar oud, onsterfelijk. Zijn zielnaam is Fahr.

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn passie voor de sterren. Al op jonge leeftijd werd hij door de sterren aangetrokken, misschien wel omdat zijn moeder "Hoogoog" haar liefde voor de sterren aan hem heeft overgedragen. De rest van de wolfrijders tonen geen interesse voor de donkere hemel, maar Hemelwijs spendeert vele van zijn nachten dromend en turend naar de sterren waar hij in de glinsterende puntjes van licht sterrenbeelden ziet die maar moeilijk uit zijn te leggen aan de anderen.
Hemelwijs heeft zich vaak afgevraagd waarom hij de enige is die naar de sterren kijkt. Het is alsof de sterren hem roepen en hem vormen zenden die alleen hij ziet.
Hemelwijs houdt ontzettend veel van de borg, het woud en de wolven maar de sterren behouden voor hem altijd een speciale plek in zijn hart. Net zoals bij "Timmain" roept en zingt de hemel hem toe op een speciale manier. Hemelwijs was de enige van zijn stam die geen moment zijn aandacht liet vallen van de aanstekelijke pracht van de sterren tijdens de nachtelijke tochten over de dorre vlakten. Zijn angst werd overstemt door de bewondering voor de sterren.

Hemelwijs heeft een diepgewortelde haat en wantrouwen tegen de mensen. Zijn ervaringen met hen zijn traumatisch te noemen. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor de dood van zijn ouders "Leisteen" en "Hoogoog". Eén van de mensen heeft ooit geprobeerd zijn zeilsteen te stelen met als gevolg het verlies van een duim voor dit mens als dank voor zijn poging. Breng het onderwerp "mens" naar boven waar Hemelwijs bijzit en je krijgt een hoog geïrriteerde reactie terug.
Jammer genoeg voor Hemelwijs betekent het feit dat hij Snijers beste vriend is hij gedoemd is meer in contact te komen met mensen dan hij zou willen.

De vriendschap tussen Snijer en Hemelwijs begon al op jonge leeftijd. Als jonge tiener redde Hemelwijs het leven, tijdens de geboorte, van de in nabije toekomst wordende hoofdman door hem te redden van een slang. Snijer en Hemelwijs zijn met elkaar opgegroeid; Hemelwijs als de oudere broer en Snijer hem als zijn schaduw volgend; "als een jong eendje". Samen constant in (en uit) de problemen rakend was Hemelwijs Snijers beschermer, adviseur en vriend.

Elfquest character Skywise
Nadat Bereklauw was gedood was het Hemelwijs die Snijer hielp het zelfvertrouwen op te bouwen dat hij nodig had om de wolfrijders te leiden. Samen delen ze elkaars zielnaam en Snijer ziet Hemelwijs als een volwaardig lid van zijn directe familie.
Hoewel Hemelwijs altijd Snijers voorlichter, vertrouweling en beste vriend was, werd de relatie tussen hen dramatisch veranderd na de terugkomst van het paleis na zijn trip 10.000 jaar in de toekomst. Omdat Snijer meer dan 500 jaar ouder is geworden in die ene nacht dat Hemelwijs met het paleis heeft gereisd was er nu een gigantisch verschil in leeftijd, Snijer nu zonder meer de oudere van de twee. Hemelwijs begreep dat Snijer hem niet meer nodig had zoals vroeger en dit feit was moeilijk voor hem om te verwerken. Zijn positie als oudere broer verloren voelde Hemelwijs in eerste instantie dat Snijer hem zag als een kind en dat ze elkaar niet meer kende zoals vroeger.
Evenals Snijers leeftijd vergrootte Hemelwijs z'n nieuw verkregen onsterfelijkheid de kloof in hun relatie. Toen het paleis voor het eerst in de toekomst landde smeekte hij Leetah hem te verschonen van zijn wolvenbloed. Het resultaat hiervan was onsterfelijkheid, hiermee hem de tijd gevend die hij nodig zou hebben om een weg terug naar Snijer te vinden. Leetah gaf toe maar het verlies van zijn wolfeigenschappen resulteerde in een nog grotere kloof tussen hem en de stam. Het verlies van zijn wolfinstinct (zijn verhoogde reukzin, spoorzoeken en alertheid) heeft Hemelwijs het gevoel van een buitenstaander gegeven. Maar niets kon zijn joviale en lichtzinnig gedrag veranderen evenals zijn manier van omgang met de dames.

Toen de wolfrijders in tween werd gedeeld tijdens het begin van "de scherven saga", koos Snijer ervoor om Hemelwijs met Amber mee te sturen, wetend dat zijn dochter hem nodig had als adviseur zoals Hemelwijs dit honderden jaren geleden voor Snijer was. Na een ietwat stroeve start werden zowel Hemelwijs als adviseur en Amber als stamhoofd snel meester van hun nieuwe situatie. Dit ondanks het wantrouwen van Hemelwijs tegenover de nieuwkomer Teir (een mysterieuze elf waar toen weinig over bekend was) hetgeen een pijnlijk punt bleek te zijn tussen hem en de rest van de wolfrijders.

Hemelwijs heeft voor een paar zeer moeilijke keuzes gestaan tijdens zijn relatief korte leven. Hij was geforceerd de "Boodschapper-sfeer" te vernietigen vanwege zijn verwoestende gevolgen voor de wolfrijders.
Hij verlangde niets liever dan in het paleis van de allerhoogsten te blijven na de elf/trol oorlog, wetend dat er iets was dat hem ooit op een dag naar de hemel zou sturen naar zijn geliefde sterren. Maar uiteindelijk kon hij het niet verdragen gescheiden te zijn van Snijer en de rest van de wolfrijders en hij herenigde zich dan ook weer met de stam in het verboden bos.
Nadat Sterspringer dodelijk gewond was geraakt tijdens een gevecht met andere wolven werd Hemelwijs gedwongen zijn wolvenvriend van zijn lijdensweg te verlossen.

Hemelwijs heeft korte tijd een angst voor kleine afgesloten ruimtes gehad. Dit kwam door de opsluiting in de Blauwe Berg. Snijer hielp hem over deze angst heen te komen door in een grot vlakbij de borg net te doen alsof hij gewond was. Hemelwijs overwon zijn angst om zo zijn zielebroer te redden. Sindsdien is zijn angst nooit meer teruggekeerd.

Door zijn hele leven heen heeft Hemelwijs vele romantische relaties gehad. Hij was liefdesmaat van Vosbont voordat zij werd gedood door Madcoil. Later werd Hemelwijs aangetrokken door Aroree de glijder; hij was betoverd door haar schoonheid en élégance. Hoewel hij al vele romances heeft gehad heeft hij nog nooit mogen proeven van erkenning. Zijn uitleg hiervoor is; "het zullen de allerhoogsten zelf moeten zijn die mij erkenning kunnen geven en zelfs dan zullen ze mij eerst de sterren moeten brengen voordat ze mij erkenning kunnen geven."
Hemelwijs is vader geweest van tenminste n kind buiten de erkenning; Yun, een kind van een onbekende Teruggangster. Andere kinderen zijn hoogstwaarschijnlijk, echter niet geconformeerd.

Sinds haar terugkeer bij de wolfrijders is Hemelwijs altijd aangetrokken geweest tot Timmain en zij tot hem. Sinds die tijd zijn ze vrijwel onafscheidelijk, hiermee speculerend dat Hemelwijs en Timmain gemaakt zijn voor erkenning.

Hemelwijs draagt blauw en grijze kleding. Zijn ogen zijn zilvergrijs gekleurd hoewel het soms lijkt of ze blauw zijn. Vergeleken met andere mannelijke wolfrijders is hij altijd gladgeschoren hoe oud hij ook mag zijn, dit vanwege zijn genetisch veranderd bloed.

Elfquest character SkywiseElfquest character Skywise
Het hoofdstuk dat Hemelwijs draagt is van blauw (gebogen) metaal gemaakt die over zijn hoofd past. Dit gebruikt hij meer om zijn dikke zilveren haar op zijn plaats te houden dan dat hij het voor enige bescherming gebruikt. Het hoofdstuk was in eerste instantie bedoeld als katapult voor Snijer, maar omdat Snijer voor de gek werd gehouden door de trol die het hoofdstuk heeft gemaakt en Hemelwijs Snijer heeft geholpen de rollen om te draaien eiste hij het hoofdstuk op. Vanaf dat moment is het hoofdstuk n van zijn handelsmerken. Tevens draagt Hemelwijs ook twee identieke blauwe polsbanden.
De zeilsteen is Hemelwijs zijn meest geprijsde bezit. Behalve voor die paar keer dat hij het aan Snijer heeft uitgeleend draagt Hemelwijs de zeilsteen aan een koord om zijn nek. Dit koord is gemaakt van het haar van de originele zeventien wolfrijders die het dorp zorgeloos ontdekte. De zeilsteen is tussen haakjes "gegeven" door koning Schrokkop (toentertijd koning der trollen) na een beetje heen en weer gekibbel van Snijer. De zeilsteen (de wolfrijders denken dat het magische krachten heeft) is altijd gericht naar de noorderster. Nadat de wolfrijders de kracht van de zeilsteen ontdekten toen ze de dorre vlakte overstaken richting Zorgeloos gebruiken ze de zeilsteen vaak om de weg te vinden als ze op reis zijn.
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide