LAW AND CHAOS

Artikel is geschreven door Hilde

Law and Chaos is © 1987 by WaRP Graphics and Wendy Pini. All characters used in this article are © 1987 by WaRP Graphics. All rights reserved worldwide.

Het is algemeen bekend dat Wendy Fletcher (later Pini) voor een meisje een ongewone hobby had: strips lezen. Als één van de weinige meisjes viel ze dan ook meteen op met haar brief in "Silver Surfer". Maar Wendy's fascinatie voor fantasieverhalen ging veel verder dan strips, en dat verhaal is veel minder bekend. Eigenlijk is deze episode in haar leven alleen terug te vinden in het boek "Law and Chaos, the stormbringer animated film project", uitgebracht door Warp graphics in 1987. Als je dit boek, en dan voornamelijk het voorwoord, leest, krijg je sterk het idee dat Wendy met deze verzameling van woorden en tekeningen een belangrijke periode in haar leven af heeft willen sluiten. Door dit openbaar te maken wil ze het als het ware eindelijk van zich af zetten.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Het voorwoord is geschreven door Wendy. Zij vertelt hierin hoe en waarom dit boek er is gekomen. Het verhaal begint aan het eind van de jaren '60. Wendy Fletcher maakt in die jaren haar middelbare school af, ze is een jaar of 17. Als ze weer eens tussen de fantasy-boeken in de buurtwinkel snuffelt komt ze het boek 'Stealer of souls' tegen, geschreven door Michael Moorcock. Ze verslindt dit boek bijna letterlijk en ook het vervolg, dat 'Stormbringer' heet. Op de één of andere manier klikt het tussen Wendy en de hoofdpersoon uit de boeken: Elric, een albino elf. Hij lijkt zowel uit het boek als uit haar geheugen te komen, iemand die daar al jaren rondspookt. Ze noemt hem dan ook regelmatig 'the Haunter' (het spook). De fascinatie voor deze persoon begint zich dan ook te uiten in haar tekenwerk, waar ze eigenlijk haar hele leven al mee bezig is, met niet altijd evenveel succes.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Na haar middelbare school wil Wendy eigenlijk niet verder leren. Ze wil een film gaan maken en trouwen met Richard, die ze inmiddels heeft ontmoet. Maar haar ouders staan erop dat ze verder leerde. Ze doet dit aan een nieuwe experimentele school die Pitzer College heet, en gaat op kamers wonen. Ze kiest voor de hoofdrichting kunst, met wat extra vakken die nodig zijn om tekenfilms te maken, zoals film, video en muziek. Nu ze al deze mogelijkheden tot haar beschikking heeft is voor Wendy één ding duidelijk: ze gaat zich helemaal op haar project storten: de boeken van Moorcock verwerken tot een tekenfilm. Ze heeft hiervoor toestemming gekregen van de auteur, dus alles wat er nog tussen haar en de film staat is een paar jaar hard werken....toch? Dat blijkt dus flink tegen te vallen. Een volledig bewegende tekenfilm kost ongeveer 24 plaatjes per seconde. Dat is voor een éénpersoonsbedrijfje niet haalbaar. Bovendien ziet ze tijdens een bezoek aan de studio's van Hanna-Barbara (bekende tekenfilmstudio's) hoe moeilijk het is om tekenfilm en gesproken tekst te synchroniseren. Ze besluit dan ook het script te veranderen en het vertaal door een verteller te laten oplezen, samen met muziek als een soort achtergrond bij de tekingen. Ze wilde daarbij vooral de mogelijkheden van de camera gebruiken om bewegingen te laten zien.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Wendy's prestaties op school zijn nogal middelmatig, en de tekenfilm wil ook niet vlotten. In 1972 gaat ze dan ook van school af, om te trouwen met Richard Pini. In deze tijd zet ze de hele film uit haar hoofd, onder ander omdat Richard niet wil 'dat Elric tussen ons in bleef slapen'.

In het tweede deel van het boek heeft Wendy een overzicht gemaakt van de tekeningen die bewaard zijn gebleven van het 'Stormbringer' project. Hierbij vertelt ze in het kort het verhaal dat in de film ongeveer een uur had moeten duren....
Het land waarin het begin van het verhaal zich afspeelt is het Lichtend Keizerrijk. Het wordt geleid door een keizerlijke familie, waarvan Elric de laatste telg is. Het is een volk dat het beste vergeleken kan worden met de allerhoogsten. Lange statige, magere lichamen en lange puntige oren. Het keizerrijk is in verval geraakt. Vele jaren van voorspoed en rijkdom hebben geleid tot decadentie en onderdrukking van de mensen die voor de elfen werken. Het is een prachtig land waarin prachtige wezens zich gracieus bewegen, maar in al die schoonheid zien zij het verschil niet meer tussen leiding geven en wreedheden begaan. Als leider van dit land is Elric vooral op zoek naar een oplossing voor dit wegzakken van zijn volk in wreedheden en naar een beter leven.

 

Law and Chaos Wendy Pini

De beelden in dit deel van het verhaal doen sterk denken aan de Blauwe berg en Winnowill. Grote versierde ruimtes met lange statige elfen en onderdrukte mensen. Een duidelijker overeenkomst kan er niet zijn.
Uiteindelijk gaat Elric weg uit zijn land om elders naar kennis te zoeken. Hij lat zijn slechte neef Yrkoon op de troon achter. Nu beginnen echter de donkere krachten van zijn magische zwaard Stormbringer zich te roeren. Ze nemen hem in bezit en zorgen ervoor dat hij met een leger mensen teruggaat en zijn eigen volk uitmoordt, ook zijn geliefde vindt de dood door zijn zwaard. Hij gaat weg om als dief en huurmoordenaar tussen de mensen te gaan wonen. Maar nooit meer vertrouwt hij iemand, ze zouden immers het slachtoffer kunnen worden van zijn zwaard.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Het verhaal dat volgt is in essentie een constante strijd van de krachten van het goede tegen die van chaos. In deze strijd vindt Elric ondanks zijn terughoudendheid een aantal medestanders. Zo is daar zijn vriend Moonglum en de vrouw waar hij mee trouwt: Zarozinia. Als zij wordt ontvoerd door een onbekende, moet Elric weer met zijn zwaard de wereld in trekken om haar terug te vinden. Tijdens deze reis maakt hij voor het eerst kennis met de slechte tovenaar Jagreen Lern. Het doel van diens oorlogen en betoveringen is uiteindelijk met totale chaos de wereld te regeren. Elric en zijn vrienden trekken ten strijde tegen Jagreen, maar ze komen erachter dat zijn magie te sterk voor hen is. Net op tijd worden ze gered door Sepiriz, ook een machtig tovenaar. Hij vertelt Elric dat zijn zwaard ooit is gemaakt om een slechte god te verslaan. Het is deze god die Zarozinia ontvoerd heeft, en hij eist het zwaard als losgeld. Dankzij een sluwe truc kan Elric zijn vrouw bevrijden en toch zijn zwaard behouden. Hun geluk is echter verstoord, want van Sepiriz heeft Elric gehoord wat zijn lot is, dat onlosmakelijk is verbonden met het zwaard Stormbringer. Alleen dit zwaard kan ervoor zorgen dat er een eind komt aan de anarchie en de rust herstellen. Dit betekent echter wel dat al het bekende op zal houden te bestaan om plaats te maken voor een nieuwe wereld. Omdat zijn lot toch vaststaat, stort Elric zich in de strijd tegen het kwade, in de vorm van Jagreen Lern. Na een lange strijd kan hij de tovenaar eindelijk doden. Hijzelf en zijn vrienden zijn echter ook aan het eind van hun krachten. Stormbringer maakt zich los uit de handen van de uitgeputte Elric en begint een andere gedaante aan te nemen. In de vorm van een enorme demon maakt hij een eind aan het leven van zijn meester. De geest van Elric verlaat zijn lichaam, maar hij vindt geen rust. Hij zal tot het eind der tijden terug blijven keren naar de wereld als de strijd tegen chaos gekeerd moet worden, steeds onder een andere naam en in een andere tijd. De film eindigt met een beeld op een leeg landschap onder een volle maan: een belofte van een nieuw begin.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Al met al is Law and Chaos een mooi plaatjesboek om in te kijken. De commentaren die Wendy bij de tekeningen geeft zijn soms professioneel, soms persoonlijk. We weten nu dat de fascinatie voor Stormbringer en Elric slechts plaats heeft gemaakt voor een andere, en voor een ander soort elfen. Die van Elfquest. Maar deze fascinatie werd wel gedeeld door Richard, vandaar dat ze deze elfen tot op de dag van vandaag in stripverhalen naar buiten brengen, en wie weet, binnenkort ook in een tekenfilm. Zou Wendy tijdens het maken van deze film nog veel aan Elric en haar andere tekenfilm denken? Ik denk het eigenlijk wel. En ik denk ook dat ik in de bibliotheek maar eens onder de naam Moorcock ga kijken waar deze inspiratie en verslaving, want zo mag je het toch wel noemen, vandaan komt.

 

Law and Chaos Wendy Pini

Law and Chaos Wendy Pini

Law and Chaos Wendy Pini

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide