DE TERUGGANGERS

Artikel is geschreven door Tom

De voorouders van deze groep elfen, hoogstwaarschijnlijk nakomelingen van de elfengroep die Tweespeer tijdens de opsplitsing van de Wolfrijders is gevolgd, hebben na een mislukte poging om de mensheid uit te roeien hun bescherming gezocht in de besneeuwde bergenmassa. Zo ver mogelijk bij de mensen vandaan om zo deze geschiedenis te vergeten -en te vergeten wie ze ooit waren.

Hun leven was kort en hard, en ze leerden niet om magie te gebruiken omdat ze vonden dat dat hun leven te 'zacht' zou maken. Genezers die onder hen geboren werden werden niet aangemoedigd om zich te ontwikkelen omdat niemand van deze gave gebruik wilde maken.

De Teruggangers ontwikkelden twee levensstijlen die kenmerkend voor hen zouden worden. De eerste was het temmen van de elanden die ze als rijdier gingen gebruiken. Hoe en wanneer ze hiermee begonnen zijn is onbekend. Wel is bekend dat ze de rijdieren beschouwen als dienaren en niet, zoals bij de Wolfrijders, als vrienden of gelijken.
De andere levensstijl is wat drastischer; lang geleden realiseerde een oude wijze elf zich dat onsterfelijkheid niet een feit was in deze harde omgeving en dat het lage geboortecijfer, als gevolg van erkenning, wel eens hun uitsterving zou kunnen gaan betekenen! En zo ontwikkelde de Teruggangers een mentale discipline die hen boven erkenning plaatste. Of het nu zo is dat ze erkenning kunnen omzeilen of dat ze het zelf op elk gewenst moment op kunnen roepen is niet helemaal bekend, maar het is wel zo dat ze nu op gelijke voet staan met de mensen wat betreft hun voortplanting en dus worden er veel meer kinderen geboren. Het bijkomende probleem is echter wel dat deze kinderen van generatie op generatie steeds minder krachten van de Allerhoogsten bezitten, iets dat door erkenning juist weer naar boven kwam onder de elfen.
Uiteraard komt erkenning nog wel voor onder de Teruggangers, maar deze zien dit slechts als een verhoging van hun lusten. Voor hen staat de kwantiteit van de geboorten boven de kwaliteit.

Enkele honderden jaren voor de aanvang van de Elfquest saga begonnen de elfen, die zich later de Teruggangers zouden gaan noemen, een roep, of beter gezegd een drang, te voelen diep in hun ziel. Het paleis dat de elfen naar deze wereld had gebracht kwam eindelijk weer tevoorschijn uit het ijs van de bevroren bergen en het begon zijn boodschap van 'thuis' en 'toevlucht' te verzenden.
Deze groep elfen die het dichtst bij het paleis bleek te leven ondervond het sterkst de aantrekkingskracht van deze boodschap. De Trollen, die het paleis echter het eerst vonden, verdedigden 'hun bezit' met huid en haar en de elfen die zich nu de Teruggangers gingen noemen werden bij elke poging om het paleis te bereiken teruggeslagen. Zo ontstond er een voortdurende oorlog die bijna honderd jaar duurde, totdat de Wolfrijders op kwamen dagen.

De Teruggangers houden het aantal seizoenswisselingen bij door deze in een boom te kerven. Later is dit overgenomen door Snijer terwijl hij wachtte op de terugkomst van het paleis.

.

KAHVI, leidster van de teruggangers;

Een elf van ijs, zo zou je deze elfenvrouw op het eerste gezicht willen omschrijven. Ze is hard en rechtvaardig en volgens haar stamleden de beste hoofdman die er ooit geweest is. Maar er schuilt meer in deze persoon dan alleen de liefde voor de strijd. Want net als Snijer zal ze er alles aan doen om haar stamleden het beste te geven. Ze zal zelfs haar leven voor ze geven, als ze ze daarmee zou kunnen behoeden. Voor zover we weten heeft Kahvi twee dochters gehad, beide niet uit erkenning. De eerste was Vaya, de rustige jonge krijger die in bijna niets op haar moeder leek. De tweede is Venka, dochter van Rayek.

Kahvi is net als de andere teruggangers opgevoed als een harde strijder en er is in het korte leven van een terugganger geen tijd voor bezorgdheid en verdriet voor ouders of kinderen. Maar Kahvi geeft wel degelijk om haar dochter. En het blijkt dat moeder en dochter meer op elkaar lijken dan ze hadden gedacht.
Vaya bewijst het karakter van haar moeder te bezitten als ze alleen de trollenkoning aanvalt. Als Kahvi haar dochter later in de kring legt zijn haar tranen het bewijs van de liefde voor haar dochter.

Rayek speelde voor Kahvi een belangrijke rol in het leven van de teruggangers. Ze wilde dat zijn nakomelingen deel uit zouden maken van haar stam. Ze hield ook van hem, maar uit angst voor zijn bezitterigheid en bemoeizucht heeft ze hem dat nooit laten weten.
Als ze na enkele jaren het leven schenkt aan haar tweede dochter, een klein donker meisje, vertelt Kahvi Rayek een leugen. Ze vertelt hem dat de baby gestorven is en dat het niet van Rayek was. Rayek is terneergeslagen en vertrekt kwaad. Zijn echte reactie hierop komt later pas, na zijn terugkeer van de blauwe berg, als de strijd tussen de elfen en de trollen weer in volle gang is. Ekuar is verdwenen en zit ergens diep onder de grond. Dat is te veel voor de zwartharige elf en met alle krachten van de elfen uit de blauwe berg probeert hij Kahvi te vernietigen en scheidt hij de teruggangers van het paleis. En terwijl Kahvi zich verschuilt met haar dochter en Urda neemt Rayek het paleis mee.
Kahvi zint op wraak en gaat samen met haar dochter haar ex-levensgezel achterna.
Onderweg komt ze Aroree tegen in de verlaten borg van de Wolfrijders. Samen reizen ze op Aroree's vogel naar Zorgeloos. Maar het paleis is al vertrokken naar het land achter het diepe water. Ze besluiten het grote diepe water over te steken maar onderweg steekt er een storm op. Door ingrijpen van Tyldak en de krachten van de kleine Venka overleven ze de tocht.
Na enkele manen komen ze bij de Wolfrijders aan, maar tot Kahvi's grote frustratie heeft Rayek met het paleis en Snijers familie een tijdsprong gemaakt. Ze weet dat ze hem nu niet meer te pakken kan krijgen, maar haar dochter wel. Kahvi blijft bij de Wolfrijders, maar na een tijd krijgt ze heimwee naar haar stam. Samen met Tyldak, haar nieuwe levensgezel, kiest ze voor het luchtruim op zoek naar de teruggangers.
Als ze na een hele tijd de teruggangers vindt, merkt ze dat de stam die ze ooit achterliet niet dezelfde is als die ze terugvond. Ze besluit voor haar stam het enige object op de planeet te halen dat ze weer wat trots en moed kan geven: het miniatuurpaleis in Zorgeloos. Maar de nieuwe hoofdman, Zey, van de teruggangers ziet dat absoluut niet zitten. Hij zorgt ervoor dat Kahvi's poging mislukt, om daarna zelf met een deel van zijn stam het paleisje te gaan halen. Een dodelijke strijd volgt (tijdens de uitbarsting van de vulkaan). Maar Kahvi is er ook nog en ze strijd tussen de partijen in. De jonge Zey weet niet wat hij ziet als hij Kahvi voor zich ziet. Ze dood hem en neemt de teruggangers mee weg uit Zorgeloos, weg uit het verhaal.
Kahvi weet dat de trots van een elf niet in het paleis zit en laat het voor wat het is.

Elfquest character Kahvi and Tyldak

.

VENKA

Jaagster, verzamelaar, beschermer, dochter van Rayek en Kahvi (niet door erkenning).
Leeftijd: ongeveer 500 jaar oud, een jonge onsterfelijke.
Koel, kalm en 'gereserveerd'. Venka is even mysterieus als ze aantrekkelijk is. Haar pad is die van subtiliteit. Ze kan je vloeren met enkele goed gekozen woorden op zo'n manier dat je je afvraagt waardoor je geraakt bent. Niet dat Venka hard is, feitelijk is ze tamelijk meededogend. Maar zoals haar moeder Kahvi verteld ook Venka altijd de waarheid wanneer anderen liever iets anders willen horen.
Opgevoed door de Wolfrijders in het Nieuwe Land ziet Venka zichzelf als één van hen en, ondanks het gemis van het wolvenbloed, volgt ze de Weg gewillig. Echter sinds haar eerste ontmoeting met haar vader is Venka licht gefascineerd geraakt van haar woestijnverleden en heeft ze Zorgeloos minstens één maal bezocht.

Haar relatie met Rayek is oppervlakkig en is grotendeels gebaseerd op haar functie als 'bewaker' van Rayek; hem in het gareel houden. Ze keurt de meeste beslissingen die Rayek in het verleden gemaakt heeft totaal af, toch behandelt ze haar vader met respect en wordt ze door de aanwezige bloedband tot haar vader aangetrokken.

Voor zo lang als Venka zich kan herinneren heeft ze de Wolfrijders beschermt tegen de invasieve psychische onderzoeken van Winnowill, maar aangezien dit relatief makkelijk voor haar is geworden heeft ze geen besef van het nut wat ze betekent voor de stam die haar geadopteerd heeft. Ze ziet haar storen als een normaal iets, maar ze heeft nog nooit de volle kracht van het zwarte zenden van Winnowill ervaren. Misschien dat ooit de dag zal aanbreken dat Venka haar krachten zwaarder zal moeten belasten dan haar huidige limiet. Levend in het NU, zoals een wolf doet, zou zo'n test wel eens haar onderbewustzijn kunnen raken en zal ze waarschijnlijk, voor één keer, haar kalmte verliezen, zodat we kennis kunnen maken met de ware krachten van deze mysterieuze vrouwelijke Elf.

Elfquest characters Go Backs
Andere bekende Teruggangers zijn:
 
. Skot; zielmaat en liefdesgezel van Spies en Krim. Uit de relatie tussen deze drie personages is een kind voortgekomen; Cheipar, die echter niet lang geleefd heeft. Het is niet bekend wie van de twee de vader is geweest. Skot stierf tijdens een gevecht met de genetisch gemanipuleerde honden van Winnowill.
 
. Krim; zielmaat en liefdesgezellin van Spies en Skot, moeder van de overleden Cheipar en van Sust, de zoon van Spies.
 
. Yun; dochter van Hemelwijs die haar vader eigenlijk nooit echt gekend heeft door de tijdsprong die het kasteel heeft gemaakt. Yun is de eerste die een ontmoeting heeft gehad met een "Wavedancer".
 
. Chot; hij staat bekend als een vreetzak en als een luiaard met Geelhaar als enige vriend. In een gevecht om het kleine paleis raakt hij dodelijk gewond door toedoen van Yun. Beiden worden door de bewaarders ingepakt om duizenden jaren later door Leetah te worden genezen. Na de dood van Deur veranderd Chot en gaat hij er alleen op uit om Jethel te vinden (een jonge bewoner van Zorgeloos die gevangen genomen is door de mensen). Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.
 
. Urda; zij was de tweede "man" van de Teruggangers, plaatsvervanger van Kahvi. Zij waagde haar leven door Venka te redden na de aanval van Rayek op het dorp. Kahvi stelde haar aan als leidster van de Teruggangers toen zij haar zoektocht begon naar Rayek. Het kan worden aangenomen dat Urda vermoord is door de trollen.
 
. Zey; hij wierp zich, na de verdwijning/dood van Urda, op als nieuwe leider van de Teruggangers. Zey manipuleerde Chot en liet hem het kleine paleis stelen van Kahvi. Als wraak vermoorde Kahvi hem.
 
. Mardu; de opvolgster van Urda. Mardu werd door Kahvi aangesteld als plaatsvervangend hoofdvrouw toen zij voor een tweede maal de Teruggangers verliet, dit ondanks aandringen van de kant van Mardu om niet te vertrekken. Van Mardu is bekend dat zij een kind heeft waarvan de naam onbekend is.

Enkele uitspraken van de Teruggangers, veelal afkomstig van Kahvi, zijn:

Bloed en spek!
Bij de schedel van Schrokkop!
Visdarmen!
Bij Kahvi's darmversierde speer!
Bevroren hertenhoop!
Haarballen!
Ga toch een trol erkennen!
Hij zou door dun ijs moeten zakken!
Ze zouden hem in berenvet moeten bakken!
Ik zou in vissenolie worden gaargekookt …
Wie, in de schaduw van de grote ijsmuur, denkt hij wel niet wie hij is?!
Naar de brandhaarden met jullie allemaal!
Trollendarmen!

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide