DE TROLLEN

Artikel is geschreven door Tom

In tegenstelling tot de elfen zijn de nakomelingen van de trollen gegroeid in lengte en gewicht sinds hun aankomst. Toen de elfen de wouden invluchtten zochten de trollen hun bescherming ondergronds waar ze hun omvangrijke lichaam met diens bobbelige huid ontwikkelden. Daar ondergronds doen ze waar ze het best in zijn; het bewerken van metalen en stenen. De Trollen kunnen alle pure metalen bewerken door ze te smelten, en kunnen zelfs "nieuwe" metalen ontwikkelen, een bekend voorbeeld is het metaal waar Nieuwe Maan van is gemaakt. Verder zijn de trollen ook de enigen die gebruik maken van sloten, deuren en ingewikkelde vallen en schijnen zij als enige in staat te zijn om de overheerlijke droombessenwijn te maken. Het is dus niet helemaal gegrond wanneer gezegd wordt dat de Trollen lui en dom zijn. Egocentrisch en laf, okee, maar zeker niet lui en dom.

Trollen hebben er een verschrikkelijke hekel aan om met vreemdelingen om te gaan, desondanks hebben ze toch een soort van verbond gesloten met de wolfrijders zodat zij hun wapens en andere metalen voorwerpen kunnen ruilen tegen voedsel.
Wat betreft de trollenstammen kunnen we evenals bij de elfenstammen een tijdje speculeren. Hoeveel trollenstammen er in totaal zijn en waar deze zich bevinden is nog onbekend.

.

HAAKNEUS
(PICKNOSE)

Vroegere bewaker van Grijstof de Luie; aartsvader van een grote familie.
Leeftijd: Wie weet. Onsterfelijk.

Zoals de andere trollen heeft Haakneus enkele opmerkelijke goede kwaliteiten. Hij heeft... doorzettingsvermogen. Hij is een goede vader en een trouw levensgezel, op zijn eigen manier.
Haakneus heeft altijd de ambities gekoesterd een groot koning te zijn, maar iedere keer wanneer hij de top weet te bereiken verspilt hij zijn positie weer. Een goed voorbeeld zie je in albumnummer 30; "De wraak van Rayek". Je zou haast medelijden met hem gaan krijgen!
Hij is de Fred Flintstone van de trollen, de familieman, de grootbek, de gevallene. Maar als je alles op een rijtje zet is hij toch geen echte verliezer. Hij heeft zijn succes gevonden in het opbouwen van zijn eigen ondergrondse koningkrijk in het Nieuwe Land. Zijn nakomelingen zijn veeltallig en in een snel tempo verwekt. Iets wat alleen trollen schijnt te lukken.

Haakneus is altijd druk bezig zijn rijk uit te breiden en te verrijken. Hij laat zijn nazaten dan ook hard werken. Uit de verste uithoeken van zijn rijk laat hij rapporten komen, maar aangezien hij weet dat zijn rapporteurs niet altijd de waarheid spreken heeft hij spionnen aangesteld om de andere spionnen te bespioneren... Het zit hem in de familie.

Voor Trinket, zijn eerste dochter, is hij de "softie"-vader. Hij geeft haar al de aandacht en liefde die op zijn oude dag verdwenen leken te zijn.
Haakneus wordt vaak vernederd door zijn levensgezellin, Kletskop, en nog meer door door de oude Etterbuil, die van mening is dat een man in de grond te trappen de enige manier is hem te behandelen, later zijn uit deze ideëen feministische organisaties ontsprongen (grapje!). Waarom Haakneus ze niet gewoon gevangen laat zetten, of erger, is een mysterie. Is hij daarvoor te zwak of te laf of zou hij echt hét voorbeeld zijn van een trollenheer?!
In vele opzichten is Haakneus het voorbeeld van een echte trol: verraderlijk; laf; sadistisch; nogal geurig en uitermate materialistisch. Maar hoe kan het dan toch dat hij af en toe zo lief kan zijn...?

"Hakie" is meer dan alleen "neus".

Elfquest character Picknose
.

ETTERBUIL
(OLD MAGGOTY)

Over-over-over-over-over (etc.)-grootmoeder van zo'n beetje elke trol op de wereld van de twee manen; kok; verzamelaar; opvoeder; heks. De kracht achter de troon.
Leeftijd: Niet meer bij te houden. Onsterfelijk.
Het beeld van een oud wijf, giechelend boven haar ketel is bij haar niet te vermijden. Oude Etterbuil is de heks der heksen en daarom zeer interessant. Ouder dan oud leeft ze volgens haar eigen regels en opvattingen en luistert ze naar niemand. Ze is de simpelheid zelve, overmoedigheid praat ze de grond in, hetgeen vaak bij Haakneus aan de orde is. Ze doet wat ze zelf wilt, naar eigen inzicht en laat niemand daar iets op aan te merken hebben!
Zij is een genezer, maar heeft geen enkele emotionele band met haar patiënten. Etterbuil is een harde. Zieligheid en luiheid zijn als scheldwoorden voor haar.
Zij is degene die het meest met de Wolfrijders te maken heeft. Zij geeft de Wolfrijders in ruil voor huiden en vers vlees de nodige wapens, speelgoed, sieraden en natuurlijk de niet te vergeten droombessenwijn. Hoewel ze het niet zo heeft op de elfen, mede dankzij haar eerste kennismaking met Bereklauw, heeft ze toch wel wat respect voor de Wolfrijders.

Etterbuil heeft haar kleindochter Kletskop zo opgevoed dat ze al de "vrouwelijke Deugdzaamheden" in zich verenigt: hebzucht; misleiding; oppertunisme; ijdelheid en grilligheid. Etterbuil gelooft dat een succesvolle trollenvrouw in de trollengemeenschap het "spel" beter speelt dan degenen die de regels opstellen. Jammergenoeg werd Kletskop Haakneus zijn levensgezellin en zo stelde ze haar grootmoeder teleur. Nu heeft' de heks' zich gefocust op Trinket, haar achterkleindochter, die haar lessen ijveriger volgt dan haar moeder eens deed.
Hoewel Etterbuil vaak loopt te schelden geniet ze toch wel van haar rol en leven in eenvoud.

Elfquest character Old Maggoty
.

KLETSKOP
(ODDBIT)

Matriarch; de kleindochter van Etterbuil; de levensgezellin van Haakneus, moeder van Trinket en vele, vele anderen.
Leeftijd: je zou er van schrikken. Onsterfelijk.
Kletskop haar persoonlijkheid is... tja. Het achterste van een varken? Neh, niet zó slim. Betty Boop met de snelheid van een slak? Warmer. Madonna zonder stijl? Ik denk wel dat je het begrijpt.

Kletskop denkt niet na. In duizenden jaren is ze een beetje ouder geworden; haar figuur is nog even gevuld zoals het altijd is geweest -en wat een geluk voor Haakneus!
Etterbuil die zich doorgaans met haar uiterlijk en sieraden bezig houdt is er in het verhaal enkel ter opvulling. Dat laatste kan je letterlijk nemen.

Elfquest character Oddbit
.

TRINKET

De dochter van Haakneus en Kletskop (één van de...); de achterkleindochter van Etterbuil.
Leeftijd: rond de tien jaar. Onsterfelijk.

Trinket is de Shirley Temple onder de trollen. Ze is misschien wat brutaler, egoïstischer, verwender oftewel een lastpak. Ze schreeuwt en de bergen beven, ze huilt en rivieren wijzigen koers, ze jankt en bloemen verwelken. Ja, het is een gave om Trinket te mogen zijn. Ze leeft tussen zowel de Trollen als de elfen en wordt op haar wenken bediend, zoals het een prinses behoort toe te komen...

In het verhaal steelt ze vaak de show, maar vanwege de genetische dommigheid schijnt ze niet ze goed te beseffen wat er om haar heen gebeurd. Ze ziet haar ouders in één dag duizenden jaren ouder worden. Ja het is moeilijk om dat met haar herseninhoud allemaal te begrijpen. Waarom zou ze het eigenlijk ook allemaal moeten begrijpen, ze heeft zo haar eigen gaven en die weet ze goed te gebruiken.
De enige personen die haar enigszins in bedwang kunnen houden zijn haar vriendin Amber, Etterbuil en Ekuar, die ze tot grote ergenis van Haakneus, "pappie" noemt.

Elfquest character Trinket
 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide