VRIJVOET (Freefoot)

Artikel is geschreven door Jennifer

Vrijvoet, de zesde hoofdman van de Wolfrijders. Een hoofdman in een tijd van rust.

Als je naar deze blonde elf kijkt, krijg je een beeld van een wild, grappig en roekeloos figuur, maar schijn bedriegt, want wat Vrijvoet betreft, was deze jolige uitziende elf, een serieuze, rechtvaardige en enigszins strenge hoofdman, die zijn stam, wanneer mogelijk, een goed en leefbaar leven bood.

Elfquest character Freefoot
Na de waanzin van Tweespeer waren de elfen erg uitgedund en verlangde ze naar een wat zekerder bestaan. Vrijvoet slaagde hier grotendeels in.
Vrijvoet had voor elfenbegrippen veel kinderen en voor zover ik weet waren het allemaal jongens. De oudste droeg de naam Fangslayer. Hij was geboren uit de liefde tussen Vrijvoet en diens levensgezellin Sterrebloem (Starflower).
Fangslayer (Verscheurder) werd wel volwassen, maar leefde niet lang genoeg om het leiderschap van zijn vader over te nemen. Ook de jongere broer van Fangslayer, Veder (Feather), overleefde zijn vader niet. Maar Vrijvoet en Sterrebloem kregen nog een zoon, het gewoonste jong dat er bestond. Oakroot (Eikstronk) was zijn naam, genoemd naar zijn bruine ogen -en haar. In zijn kinderjaren leek deze zoon van de hoofdman niet veel voor te stellen, maar later zou hij zijn vader als hoofdman opvolgen.

Vrijvoet en Sterrebloem hadden elkaar nooit erkend. Degene die Vrijvoet wel had erkend leefde op de open grasvlakten met de afstammelingen van degenen die met Tweespeer waren meegegaan. De zoon uit deze erkenning met Twoshadows droeg de naam Havikvanger (Hawkcatcher).
De elfen die op de grasvlakten leefden stonden onder leiding van Grijswolf. Zij hadden hun wolven 'ingeruild' tegen een geitensoort. Vrijvoet kwam deze vreemde elfenstam tijdens de jacht tegen. De hoofdvrouw van deze Goatriders heette Goudmaan (Goldmane). Twoshadows, een belangrijke jager van de stam, wierp één blik naar Vrijvoet en ze wist het. De andere elfen om haar heen merkten al snel dat er iets aan de hand was en raadde het tweetal aan, onmiddellijk aan de eisen van erkenning te voldoen, hetgeen dus ook gebeurde.
Aangezien de Goatriders Twoshadows niet konden missen -en de Wolfrijders hun hoofdman niet, moesten ze elkaar weer verlaten. Vrijvoet beloofde zijn geliefde het volgende jaar weer terug te keren, maar het lot besliste jammergenoeg anders en Vrijvoet keerde niet meer terug, want steeds wanneer Vrijvoet terug wilde keren deed zich iets voor, totdat hij haar vergeten was.

Tientallen jaren later kwam Vrijvoet weer op de grasvlakten terecht, waar hij een vreemde elf aantrof, zijn zoon Havikvanger. Toen Havikvanger er achter kwam dat deze figuur zijn vader bleek te zijn kwam er een enorme haat naar boven. Havikvanger had namelijk zijn moeder weg zien kwijnen voor de elf waar ze van hield, tot op de dag dat ze stierf. Havikvanger wilde wraak, hij wilde de dood van zijn vader en dus volgde er een gevecht. Beiden overleefde het gevecht en vader en zoon gingen uit elkaar, Vrijvoets hart vol pijn en Havikvangers hart vol haat en afgunst.
Ze zijn elkaar na het gevecht nooit meer tegengekomen, zodat het Havikvanger nooit is gelukt zijn vader daadwerkelijk om te brengen.
Vrijvoet gaf zijn leven aan de stam, zoals elke hoofdman behoort te doen. Hij stierf tijdens een onweersstorm terwijl hij enkele kinderen trachtte te redden uit een boom. Iedereen treurde om hem, ook zijn laatste zoon Oakroot.
Na Vrijvoet zijn dood bleef de vraag hangen wie de volgende hoofdman zou worden. Niet Oakroot, want hij was nogal ongeschikt, of toch?

 

www.elfquest.be

all Elfquest characters, stories, logos, situations and their distinctive likenesses are copyright and trademark by WaRP Graphics - Worldwide